Kto je v práve – Bolsonaro a či brazílski Indiáni?

28.08.2019 23:35

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro ostro kritizuje opatrenia brazílskeho štátu, ktoré slúžia ochrane pôvodného obyvateľstva – Indiánov.

Podľa neho to zneužívajú cudzie mocnosti a cudzie koncerny za účelom toho, aby oslabili brazílsku ekonomiku a žiadajú absolútne neoprávnene od brazílskej vlády, aby Indiánom dala k dispozícii oveľa viac územia, ako je potrebné. To všetko zakrývajú údajnou ochranou dážďového pralesa.

Bolsonaro sa stretol s guvernérmi spolkových štátov, ktoré sú v povodí Amazonky. Oznámil, že sa sťažovali na to, že veľké rezervácie Indiánov sú prekážkou rozvoja industrializácie Brazílie. Zdôraznil, že mnohé rezervácie sa nachádzajú na dôležitých strategických miestach a že to „niekto“ tak zariadil úmyseľne.

Povedal, že Indiáni ani len neovládajú reč krajiny, v ktorej žijú, ale že získali až 14 percent jej územia. Jeden z ich cieľov bol škodiť nášmu štátu. Nalieha na to, aby bola povolená na častiach ich území industrializácia a tiež aj zavedenie moderného poľnohospodárstva a že napokon budú z toho ťažiť aj samotní Indiáni.