Krvavá hra sa končí: Víťazom bude Asad – vďaka Putinovi

06.11.2019 23:10

Západu táto brutálna hra, ktorú zločinecky zrežíroval, vôbec nevyšla. Víťazom v nej bude prezident Asad a Sýriu Západ nedostane. Robil si na ňu podobný zálusk ako na Ukrajinu, kde po zmene prezidenta, už tiež nevyzerá ako víťaz.

Západ bol spočiatku v hre o Sýriu úspešný a takzvaná sýrska opozícia – žoldnierske bandy vyzbrojené USA – mala začiatočné vojenské úspechy a obsadila v spolupráci s IS veľkú časť Sýrie.

Západ veľmi sklamal v boji o Sýriu Erdogan, lebo Turecko ako NATO štát robí v Sýrii spoločné veci s Putinovým Ruskom, ktoré je hlavným nepriateľom pre NATO. Rusko spolu s Tureckom kontrolujú sever Sýrie.

Dynamiku diania v Sýrii v posledných rokoch určovali Američania, Turci, Rusi, Sýrčania, Kurdi a IS. Európa bola absolútne mimo. Situácia, ktorá spočiatku vyzerala pre prezidenta Asada veľmi zle a Západ ho chcel odstaviť a súdiť ako vojnového zločinca, sa vyvinula napokon celkom inakšie.

V súčasnosti má Asad pod kontrolou s výnimkou regiónu Idlib, poslednou baštou IS, už celú Sýriu. Je len otázkou relatívne krátkeho času, kedy bude táto bašta sýrskou armádou s pomocou Rusov oslobodená od zvyškov bojovníkov IS a potom sa USA, ale i Turecko, ktoré bolo spočiatku proti Asadovi, čo sa pod tlakom Putina zmenilo,  budú musieť zmieriť s jeho konečným víťazstvom.

Víťazom na medzinárodnej scéne je ale Vladimír Putin, ktorý do Sýrie investoval nesmierne veľa a skvelými strategickými i diplomatickými ťahmi sa mu ju podarilo vyrvať z nenásytného pažeráka Západu, ale aj islamu, pretože na Sýriu si veľmi brúsila zuby aj Saudská Arabia.