Kritika v nemeckej koalícii na deale Merkelovej s Erdoganom rastie

08.05.2016 23:12

 

„Merkel potrebuje zrealizovanie svojej nedokonalej utečeneckej dohody s Erdoganom nevyhnutne a tak veľmi ako záchranný pás pred utopením“, neskrýva sa so svojou kritikou na kancelárku známy SPD politik Johannes Kahrs a dodáva „Erdogan môže robiť čo len chce  a Merkel to akceptuje.“

Pomaly sa blíži termín rozhodnutia o zrušení vízovej povinnosti do EÚ pre tureckých občanov.

Dokonca aj dlhé roky svojej kancelárke verne a devótne slúžiaci bývalý minister jej vlády, Norbert Röttgen a v súčasnosti predseda zahraničného výboru Bundestagu, uviedol kriticky na adresu Merkelovej:

„Nemali by sme viac hovoriť, že Turecko je náš kľúč na riešenie utečeneckej krízy. To sa dalo hovoriť a čiastočne tomu aj veriť len potiaľ, pokiaľ mal vplyv na politiku Turecka premiér Davutoglu“.

Toho ale  Erdogan odrazu – na prekvapenie mnohých nezasvätených,  medzi nimi aj kancelárky Merkel – nedemokraticky, ako diktátor, odstavil (je ale ešte vôbec niečo demokratické v Turecku?).

Pred niekoľkými dňami potom zasadil Erdogan svojej „priateľke“ Merkel tvrdý a nebezpečný  úder, keď  počas svojej reči v Ankare o zavedení prezidiálneho systému (ktorý mu zabezpečí fakticky absolútnu moc) povedal:

„My pôjdeme vlastnou cestou a ty choď svojou cestou a spoj sa s kým chceš.“

My – to bolo Turecko a ty – to bola EÚ. Tým padá všetko, čo Merkel dohodla s Tureckom o utečencoch a rovná sa to porážke kancelárky.

Preto upozorňuje  aj politička CSU, Gerda Hasselfeldt, že súčasný vývoj v Turecku úplne narušil dôveru voči Ankare a že kritéria , ktoré podmieňujú udelenie vízovej slobody  pre tureckých občanov do EÚ, ak nebudú Erdoganom dodržané, tak že dohoda nesmie byť viac platná.