Kremeľ: V prípade vojny bude Rusko ochraňovať svojich občanov v Donbase

10.04.2021 23:21

Vicešéf Úradu ruského prezidenta Kozak vyhlásil vo štvrtok v ruských médiách, že ak Kyjev rozbehne veľké vojenské operácie proti Donbasu, tak to bude začiatok konca Ukrajiny.

To je najostrejšie vyhlásenie z Ruska voči Kyjevu za posledných sedem rokov. Kozak zdôraznil aj to, že Rusko nemalo nikdy a ani nemá v úmysle dobyť nejaké teritóriá, ale chce len jedno – mať na svojich hraniciach priateľský, mierový a stabilný štát.

Toto vyhlásenie z Moskvy možno vnímať ako tvrdú hrozbu Kyjevu, aby prestal so svojimi provokáciami, ktoré sa odrazu po „zvolení“ Bidena za prezidenta neobyčajne zintenzívnili. Kozakove vyjadrenia súvisia s tým, že Kyjev v poslednom čase neobyčajne zostril vojenskú konfrontáciu na východe Ukrajiny a ostreľuje časti Donbasu.

Okrem toho Kyjev vyhlásil, že Minská dohoda z roku 2015 o riešení donbaskej krízy Ukrajine nič nepriniesla. Inými slovami Kyjev sa na ňu necíti viazaný.

Donecká  a Luganská Republika v Donbase, ktoré sa odtrhli od Ukrajiny, majú 3,6 miliónov obyvateľov. Z nich má už 600 000  ruské občianstvo. Vladimír Putin nariadil v apríli 2019 – krátko po zvolení nového ukrajinského prezidenta – aby sa urýchlilo a zjednodušilo vydávanie ruských pasov pre občanov oboch republik.

V posledných dňoch sa tón oboch republík a Ruska voči Ukrajine veľmi zdrsnil.

Hlavný predstaviteľ Doneckej Republiky Denis Pušilin vyhlásil 7. apríla, že ak Ukrajina zaútočí na donbaské republiky, tak že ich vojaci, podporovaní ruskými vojakmi, nebudú len brániť svoje republiky, ale že preniknú aj ďalej až na ukrajinské územia.