Krefeld: V noci 31.12. zhorela časť Zoo aj s opicami. Spôsobil to súkromný silvestrovský ohňostroj!

01.01.2020 22:37

V krefeldskej zoologickej záhrade vyhorel počas silvestrovskej noci tzv. Affenhaus (Opičí dom). Spolu s ním zhorelo aj viac ako 30 vzácnych opíc, medzi nimi bola aj najstaršia gorila Europy - 48 ročná.

Ráno v stredu to na svojom facebooku oznámilo vedenie Zoo.

Affenhaus vyhorel kompletne až do základov, uviedlo vedenie. Podľa predbežných vyšetrení kriminálnej polície bol požiar spôsobený vystrelovaním petard a pyrotechnickej munície čínskej produkcie, ktorej používanie je v Nemecku prísne zakázané.

Viacerí svedkovia vypovedali, že videli ako táto horiaca pyrotechnika dopadala na strechu domu, kde žili opice.

Polícia už hľadá vinníka, ktorý je zodpovedný za tento zločin z „nedbalosti“.

Požiar, ktorý prepukol, bol neobyčajne silný a požiarnikom sa podarilo dosiahnuť aspoň to, že nepreskočil aj na iné budovy v Zoo. A tak bol zachráneny susedný dom, v ktorom žije skupina goríl.

V zhorenom opičom dome, ktoy mal plochu 2000 štvorcových metrov, žili šimpanzy a orangutány.

Riaditeľ Zoo odhaduje škodu spôsobenú požiarom na 20 miliónov eur!

Hovorca Nemeckého spolku pre ochranu zvierat povedal, že to, čo sa stalo v Krefelde, je obrovskou tragédiou a žiada adekvátne konzekvencie. Prízvukoval, že to čo sa stalo v Zoo, je nevýslovne smutnou udalosťou, ktorá výrazne poukazuje na to, ako nezmyselne a priam zločinecky nezodpovedne zasahujú ľudia do životov zvierat na tejto planéte.

Nezmyselne ich zabíjajú, držia v klietkach a v Zoo ako väzňov a všade im čoraz viac zaberajú ich životné priestory.

Zdôraznil, že v Nemecku sa na Silvestra každoročne vystrielajú  úplne hriešne len tak do luftu stovky miliónov eur, ktoré potom ešte majú za následok aj škody rovnako za stovky miliónov eur vyvolaním požiarov a spôsobením početných zranení a zmrzačení. V tomto prípade doplatilo na ľudskú hlúposť 30 opíc.

Je chvályhodné, že čoraz viac nemeckých miest sa zrieka silvestrovských ohňostrojov.

V týchto súvislostiach som si spomenul na jeden článok známej blogerky a autorky Markéty Šichtařovej „Co petarda, to blbec“. Publikovala ho presne pred piatimi rokmi, hneď po Silvestri, otrasená tým, čo v noci vystrájali „petardoví blbci“. Napísala ho veľmi výstižne s inteligentným „zlomyselným“ humorom.  

 

https://sichtarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=441882