Korupčný škandál v EÚ-parlamente je nielen zločin, ale aj obrovská hanba Bruselu a signálom pre občanov EÚ!

12.12.2022 22:00

Žiadna iná inštitúcia v EÚ nemoralizovala a nezdôrazňovala občanom tak intenzívne a dôrazne, aké dôležité je byť morálnym a čestným, ako to robil EÚ-parlament. Možno povedať, že pripomínanie morálnych hodnôt  bolo najdôležitejším argumentom EÚ-parlamentu v najrôznejších situáciách života spoločnosti.

Tým ale tento parlament pasoval a či vyhlásil sám seba za najvyššieho apoštola morálky, a to zároveň ale znamenalo, že mal a musel neustále prezentovať a demonštrovať, aký je sám morálný a ako veľmi sú morálne jeho vlastné štruktúry.

To všetko – o čom však mnohí občania už dávno pochybovali – je odrazu preč a bolo to len klamnou a podvodnou ilúziou, ako to teraz preukázala katastrofa, ktorá sa cez túto (zbytočnú a nepotrebnú) inštitúciu prevalila. Jej názov je Katar.

EÚ-parlament odsudzoval a pranieroval ako nemorálnych, a či ako koruptných takých politikov ako Marine Le Pen, Viktor Orbán, Matteo Salvini, a ďalších. Tí sú ale teraz víťazmi v tejto afére, a to už len preto, lebo nejeden z nich, ako napr. Viktor Orbán tvrdili, že táto inštitúcia je úplne zbytočná a v mnohom aj škodiaca.

Viceprezidentka EÚ-parlamentu Eva Kaili sa teraz stala veľkou katastrofou pre tento parlament - a nielen ona, lebo teraz sa občania právom pýtajú, koľkí jeho členovia sú podobne koruptní ako ona – sto, dvesto a či preboha, veľká väčšina? A nie je azda potom koruptná dokonca aj sama jeho prezidentka Roberta Metsola, rodáčka z Malty? Znalci tamojších pomerov tvrdia, že tam je korupcia vždy niekde na dennom poriadku.

A či nie je svojím spôsobom už len aj to korupciou, že tento parlament má až 14 viceprezidentov a viceprezidentiek? Bežný občan v EÚ nevie pochopiť na čo sú potrební! Boli tam dosadení len ako odmena za nejaké služby?

Nemecký Bundestag ich má len päť – a aj to je už viac ako dosť – pritom má  o 31 poslancov viac ako EÚ-parlament! 

To, čo sa teraz stalo – obrovské korupčné peniaze z Kataru do rúk viceprezidentky, sociáldemokratky Eve Kaili, ako odmena za isté jej politické služby pre Katar je katastrofa aj pre celú sociálnu demokraciu v Európe. A koruptná  je nielen ona, aj ďalší EÚ poslanci sú v tom spolu s ňou „namočení“.

A koľko ich je v tom naozaj, to ukážu ďalšie vyšetrovania – ak sa z „vyšších záujmov“ aj niečo nezatají! V každom prípade škvrna, ktorou sa EÚ-parlament pošpinil je obrovská a už navždy nezmazateľná a možno predpokladať, že čoraz viac občanov to bude pokladať za výzvu aktívne sa snažiť o zrušenie tejto absolútne prebytočnej inštitúcie, ktorá stojí občanov miliardy.

Nič horšie sa tejto úplne nepotrebnej inštitúcii nemohlo stať, ako toto odhalenie veľkej korupcie.

Len nedávno  parlament oslávil svoje 70. narodeniny a je hrdý na to, že  je jedinou inštitúciou EÚ priamo volenej európskymi občanmi. Stále však nesmie predkladať vlastné zákony a si ani sám nevolí predsedu komisie, ale musí hlasovať o návrhu členských štátov. Parlament o to viac hrdo zdôrazňuje, že najdôležitejším strážcom skutočných európskych hodnôt – to už v budúcnosti ale môže zabudnúť, veď nedokáže ustrážiť ani len sám seba, aby tieto hodnoty dodržiaval. 

Tieto hodnoty parlament presadzuje aj mimo EÚ. Napríklad v uznesení odsudzujúcom majstrovstvá sveta v Katare ako hanbu. 

Ale teraz aspoň všetci už zrazu chápeme, prečo niektorí sociálni demokrati neboli veľmi nadšení z tohto uznesenia. A samozrejme už rozumieme aj to, prečo viceprezidentka EÚ- parlamentu Eva Kaili viackrát venovala rôzne obsiahle rétorické chválospevy práve Kataru!