Koronavirus: 8. február bol kritický deň. V Číne zomierajú už aj vysokí štátni funkcionári

08.02.2020 22:42

Primátor Wuhanu priznal, čo sa zamlčiavalo, že už pred 23. januárom, kedy mesto hermeticky uzavreli a stráži ho armáda, ho opustilo okolo 5 miliónov ľudí. To je ale katastrofa, lebo podľa expertov bolo medzi nimi niekoľko stotisíc nakazených a tí vírus rozširujú ďalej nielen v Číne, ale aj mimo jej hraníc.

Inkubačná doba pre vírus je 10 až 15 dní a preto bol 8. február kritickým dňom pre jeho ďalšie veľmi nebezpečné rozširovanie, ktoré môže nadobudnúť extrémne čísla.

Už 4. februára Čína oficiálne priznala nakazenie koronavírom ďalších 3000 ľudí, ktorí pribudli k prvým nakazeným z polovice januára v počte 200 až 300.

Zahraniční experti sa domnievajú, že v skutočnosti ich bolo minimálne 30 000 Okrem Wuhanu je ďalších 9 veľkých miest uzavretých  a strážených armádou. Pre 36 iných miest platí státus: Sú uzatvorene spravované. Medzi nimi je jedno 12 a jedno 8 miliónové mesto.

Koronavírus zasiahol už aj Peking.

Podľa informácií z Honkongu z 5. januára prenikol vírus už aj do prísne strážených štvrtí v Pekingu, kde bývajú štátni úradníci. Postihnutí nákazou sú ošetrovaní vo vasokošpecializovanej štátnej nemocnici názvu Nemocnica čínsko japonského priateľstva. Dostávajú špeciálne účinné lieky z USA. Je známe, že medzi mŕtvymi, ktorí sa nakazili koronavírom je aj 5 vysokých štátnych úradníkov. Zomreli medzi 26. a 30. januárom.

Mestské zastupiteľstvo Pekingu oznámilo 3. februára, že v nemocnici Fuxing sa nakazilo koronavírom aj niekoľko ošetrujúcich pracovníkov.

Experti tvrdia, že koronavírus sa stáva vtedy nekontrolovateľným, ak sa ním nakazí aj personál nemocníc.

Experti sa obávajú, že epidémia prepukne naplno aj v Šanghaji.

V sobotu oznámilo Čínske ministerstvo zdravotníctva oficiálne počet nakazených: 34 546 a počet mŕtvych 722. Medzi obeťami je už aj niekoľko cudzincov.

Neistota a panika vo svete narastá.

Čínsky vicepremiér oznámil 7. februára, že v krajine budú zavedené opatrenia, ako keby sa nachádzala vo vojnovom stave.

Londínsky Times obvinil v sobotu Čínu v obsiahlom článku, že zadržiava dôležité informácie a neinformuje o koronavíruse vo všetkom pravdivo.

Podľa periodika je mnoho otvorených otázok, ktoré Čína nezodpovedala, ako napríklad koľko lekárskych a ošetrovateľských pracovníkov sa vírusom nakazilo a tiež nie je známe, koľko mladých ľudí, ktorí nemali nijaké predošle zdravotné problémy na tento vírus zomrelo, podobne ako 34 ročný lekár Li Wen Liang.