Korona: Dramatická recesia čínskej ekonomiky - potvrdená číslami

16.03.2020 22:12

Čína podľa všetkého dosiahla kulminačny bod korona-pandémie. Pribúdanie infekcií je výrazne utlmené. Ale ekonomika zažíva drastický úpadok. Korona jej extrémne uškodila.

Národný čínsky štatistický úrad v pondelok zverejnil v Pekingu dôležité údaje o konjuktúre:

Produkcia a investície sa v celej krajine dramaticky znížili. Dosiahli najhoršie čísla za ostatných 43 rokov.

Štatistický úrad uvádza, že priemyselná produkcia za január a február v porovnaní s týmito mesiacmi v roku 2019 bola nižšia o 13,5 percent. Maloobchodný obrat upadol o 20,5 percent a investície išli dole až o 25 percent.

Hlavný dôvod tejto obrovskej recesie spočíva v tom, že veľké časti čínskeho hospodárstva sú v dôsledku boja proti korone - s čím súvisia nespočetné obmedzenia pracovných procesov –  celkom alebo čiastočne mimo prevádzky.

To je dôsledok aj toho, že niekde viazne alebo je celkom ochromená dodávka súčastí, dielcov, surovín, tovarov a polotovarov potrebných pre produkciu.

Od poloice minulého týždňa sa hospodársky život v Číne začal pomaly opäť obnovovať.

Čínski hospodárski experti sú však so svojimi prognózami veľmi opatrní a vychádzajú z toho, že to potrvá minimálne rok, kým sa čínska ekonomika plne zotaví a sa znormalizuje.

Potešiteľné je však najmä to, že ako oznámila v pondelok Čínska národná zdravotná komisia, tak v celej Číne bolo registrovaných za posledné tri dni len 16 nových infekcií koronou a 14 zomrelých na koronu.