Komu bude patriť 7. kontinent? - 1.časť

02.07.2014 22:20

Viete, kde leží náš 7. kontinent? Je neďaleko a nachádza sa v "kozmickom oceáne" a je to náš Mesiac. Boj o Mesiac sa začal už dávno, pre verejnosťou prakticky nepozorovane. Vedia o tom len niektorí politici veľkých štátov a niektoré koncerny a firmy. Predovšetkým veľké štáty, kde je vyspelá raketová technika, si chcú čo najrýchlejšie zabezpečiť výsostné práva na určité oblasti 7. kontinentu. Samozrejme, že im ide o obrovské a veľmi žiadané nerastné bohatstvá, ktoré Mesiac v hojnosti "ponúka".

Okrem toho má Mesiac aj veľký strategický význam a v tomto smere sa o neho zaujímajú vojenskí odborníci, generáli a zbrojársky priemysel. Mesiac má slúžiť aj ako základňa pre lety k Marsu a k ďalším vonkajším planétam našej slnečnej sústavy. Viaceré kozmické agentúry, najmä v USA, hovoria o plánovaných letoch k Mesiacu, s posádkou. Podľa svojej novej kozmickej doktríny chce Washington najneskôr do roku 2020 opäť obnoviť lety na Mesiac a v roku 2025 chce tam začať budovať základňu. 

Dôležitá otázka, ako ľudia prežijú dlhý čas v mimozemských podmienkach je rozhodujúca pre budúce kozmické expedície. Povrch Mesiaca je všetko iné, ako pre ľudí príjemný a vôbec  mu nemožno priradiť atribút dobrých podmienok pre život. Nemá vzduch vhodný na dýchanie a všade sa nachádza na povrchu regolit, jemný mesačný piesok, ktorý pokrýva celý mesačný povrch a ľahko môže upchať pľúca. Počas dňa sa povrch Mesiaca ohreje až na 130 stupňov Celsia a v noci klesne teplota až na mínus 160 stupňov. Slabá gravitácia Mesiaca spôsobuje redukciu svalovej hmoty a rednutie kostí. Okrem toho je tam nebezpečné kozmické žiarenie, lebo Mesiacu chýba ochranná vrstva atmosféry a magnetické pole, ako je to na Zemi a  preto poškodzuje bunky tela. 

Oblasti okolo mesačných pólov považujú vedci za najvhodnejšie pre umiestnenie základne. Os Mesiaca má takú polohu, že na niektorých vysokých vrchoch v blízkosti pólov svieti Slnko nepretržite a z toho dôvodu bude prostredníctvom solárnych fotočlánkov zabezpečená dostatočná dodávka elektrického prúdu.  

Vedci dokonca zamýšľajú použiť pre ne silícium, ktorý sa dá ziskať z mesačnej horniny.

 

pokračovanie nasleduje