"Kino" z hĺbok ľudského tela - virtuálna patológia

03.04.2015 00:49

Vedci z Výskumného ústavu Maxa Plancka pre biofyzikálnu chémiu v Göttingene vyvinuli tomograf, ktorý je v skutočnosti špeciálnou filmovaciou kamerou. Táto kamera je schopná filmovať vnútro ľudského tela. Nový prístroj je zlepšenou formou pôvodného tomografu MRT a umožní lekárom vidieť pacienta znútra, a to bez toho, aby jeho organizmus museli vystaviť pomerne silnému ožiareniu, ako je to v prípade komputerovej tomografie, alebo pri rentgenovaní.Okrem toho ukazujú zábery novovyvinutého MRT také miniatúrne  detaily, ktoré pri rentgenovaní nie sú viditeľné.

Tento prístroj umožňuje lekárom priamo live sledovať aj to, ako bije srdce a či pri jeho práci nevznikajú nepravidelnosti. Je tiež možné pozorovať live na obrazovke, ako sa pečeň a pohrudnica v rytme dýchania pohybujú, alebo ako pracuje jazyk pri rozprávaní. Je dokonca možné vidieť aj to, ako krv vytvára zvírenia, keď vteká dovnútra srdcových komôr.

Nová metóda zviditeľňovania vnútra ľudského tela bude mať veľký význam najmä pre lekársku diagnostiku. Napríklad kardiológ bude môcť jej pomocou  pozorovať, ako pôsobia zvírenia krvi na tkanivo srdcových stien a tiež uvidí aj prípadné poškodenia srdcového svalu, ktoré by mohli viesť k jeho smrti.

To všetko sa stane základom novej lekárskej vedy - virtuálnej patológie. Jej prostredníctvom urobí medicína obrovský krok vpred nielen pri liečení chorôb, ale aj v prevencii.