Kedy sa konala prvá vojna ľudstva?

14.11.2018 23:31

Vojna je najstrašnejším, najodsúdeniahodnejším a najnehumánnejším vynálezom človeka. Jej pôvod spočíva v tom, že keď niektorí začali vlastniť niečo, čo iní nemali, tak to aj títo iní chceli mať. To bol začiatok organizovaného násilia a zabíjania - začiatok vojen a vojenských ťažení. Vojny sa stali najväčším nešťastím a prekliatim ľudstva.

Prvá historicky dokázaná a zadokumentovaná vojna sa odohrala pri malej obci v nemeckej spolkovej krajine Hesensku. Bolo to prekvapujúco dávno - v mladšej dobe kamennej a v čase, keď človek už prestal byť kočovným nomádom a sa usadil. 

Útočníci prišli v deň "prvej vojny na svete" v rannom šere. Prepadli nič netušiacich v spánku. Len dvom z nich sa podarilo ujsť, nie však ďaleko. Boli najdení len niekoľko desiatok metrov od miesta činu. Zasiahli ich smrteľne  šípy do chrbta.

Všetkých ostatných útočníci zohnali doprostred osady, kde im najprv dolámali nohy, aby nemohli ujsť a potom im prerazili lebky. Možno to však bolo aj opačne - najprv svoje obete zabili, aby ich potom rituálne znetvorili. Na to vedci nemajú exaktnú odpoveď. 

Kosti sú síce mimoriadne dôležitým dokumentom pre vedu, lebo aj po tisícročiach môžu prezradiť veľmi veľa z časov a udalostí, keď boli aktívnou súčasťou nejakého organizmu. Možno z nich získať informácie o veku a zdravotnom stave, o  pohlaví, o spôsobe stravovania a niekedy dokonca aj o tom, akú prácu dotyčný vykonával. Či ale prišlo k nejakému zraneniu pred smrťou alebo po nej, to nie je možné z kostí zistiť.

V tomto prípade je pre vedcov ale isté, že táto prvá zadokumentovaná vojna sa odohrala približne pred 7 000 rokmi a že v ten deň bolo zabitých krutým spôsobom 26 ľudí. Ich zvyšky boli najdené pri stavbe cesty. Útočníci sa nezľutovali ani len nad niekoľkomesačným dieťatom a zabili ho tiež. Nezabili len ženy, ktoré boli schopné rodiť, a to vo veku od 12 do 40 rokov. 

Aký bol dôvod tejto vojny nevedno. Ale je pravdepodobné, že išlo o korisť a o znásilnenie. To boli najčastejšie dôvody, pre ktoré boli vedené aj nespočetné neskoršie vojny.

Sú vedci, ktorí sú presvedčení, že sklony k násiliu a prepadávaniu iných majú ľudia v génoch. Presadzovanie našich egoistických a koristníckych záujmov voči iným použitím násilia a zbraní je podľa nich v našom biologickom programe. 

Podľa môjho názoru tu nejde o biologickú záležitosť, ale o kultúrno-civilizačnú. Vojny sa začali až na istom stupni historického vývoja spoločnosti. Začali sa v hierarchicky usporiadaných spoločnostiach, kde vládol patriarchát a monoteistické náboženstvá.

Tento smrteľný hriech ľudstva proti sebe sa naplno začal rozvíjať v dobe bronzovej, ktorá sa v strednej Európe začala niekedy pred 3500 rokov. Vtedy začalo intenzívne narastanie bohatstva a jeho podstatná časť spočívala v rukách kmeňových náčelníkov  a kniežat, ktorí si tak mohli dovoliť vydržiavať bojovníkov a tiahnuť s nimi do vojny proti svojim rivalom.