Kedy aj v SR? Austrália: Muži v kaviarni platia viac ako ženy. Ale prečo súhlasia s tým

22.12.2017 17:26

Ste aj vy za Rovnoprávnosť Žien a mužov? Je všeobecne známe, že všade vo svete zarábajú ženy menej ako muži, a to aj v takých prípadoch, keď vykonávajú kvalitne tú istú prácu ako muži a vo svojej pozícii majú to isté vzdelanie ako oni.

V Austrálii je tento rozdiel v priemere až 18 percent v prospech mužov. 

V Melbourne je už nejaký čas jedna kaviareň s názvom Handsome Her (v preklade asi toľko ako Pekná Ona). Jej majiteľkou je žena.

Kaviareň je predovšetkým pre ženy, ale navštevujú ju aj muži. Je to veľmi neobyčajná kaviarň – zatiaľ jediná svojho druhu.

Vyznačuje sa tým, že v tejto kaviarni musia muži zaplatiť za všetko, čo si objednajú, podstatne  viac ako ženy za tú istú objednávku.  Príplatok pre mužov je 18 percent.

Ale je to práve len toľko, o koľko zarábajú menej v Austrálii ženy. Mužskí návštevníci proti tomu pravidlu nič nenamietajú a ako majiteľka tvrdí, robia tak celkom ochotne a s úsmevom.

Niektorí z mužov dokonca prejavia veľké rozhorčenie nad takým stavom pre ženy a zahanbene priznajú, že si to dosiaľ ešte sami ani len dostatočne neuvedomili a nadávajú za to na politikov, že to je len ich vina.

O tejto kaviarenskej rarite písala už aj miestna tlač a odporúčala, aby ju ďalšie kaviarne nasledovali a nielen kaviarne, ale aj celý sektor služieb, a že sa tak z toho môže napokon vzniknúť masový protest austrálskych mužov za práva žien. Lebo tento stav je zahanbujúci a je hrubým a sústavným porušovaním práv žien.

Čo keby aj slovenské médiá vyzvali na základe tohto austrálskeho príkladu napr. všetky bratislavské kaviarne, aby odštartovali niečo podobné!

Ale môže to urobiť aj každý, kto si prečítal môj článok.

Ja som sa dozvedel o tom od môjho dobrého priateľa, Slováka, keď sme spolu pred nejakým časom telefonovali a on mi o tom nadšene hovoril. Už dlho žije v Melbourne a navštevuje zmienenú kaviarň aj so svojou manželkou.