Kedy aj SR? Po Švajčiarsku ohlásilo aj Maďarsko referendum k utečeneckým kvótam

26.02.2016 13:07

Situácia  v EÚ sa ďalej dramatizuje. Atény odovolali z Viedne svojho veľvyslanca (včera som mal k tomu blog o konferencii bez Grékov). Teraz Viktor Orbán chce mať v Maďarsku ľudové hlasovanie ohľadne prerozdelenia utečencov v EÚ. Občania majú rozhodnúť, či v tomto prípade súhlasia s nariadením kancelárky Merkel. Maďarský premiér povedal na tlačovej konferencii v Budapešti, že dosiaľ sa v Európe nepýtal nikto jej občanov, či súhlasia s nariadenými kvótami utčencov, alebo či ich odmietajú.

Podľa Orbána je nariadenie takýchto kvót ale absolútnym zuneužitím moci, ak sa k tomu nevyjadrili občania. Preto jeho vláda podala návrh na vyhlásenie takého referenda Maďarskému národnému volebnému úradu. Maďarskí voliči budú v rámci referenda odpovedať na otázku: „Chcete, aby nám EÚ bez súhlasu nášho parlamentu nanútila koľko utečencov musí Maďarsko prijať?“

Podľa maďarskej ústavy môžu občania Maďarska iniciovať referendum, ak národný volebný úrad odobrí navrhnutú otázku referenda ako konformnú s ústavou a zákonmi a ak potom iniciátori predložia aspoň 200 000 podpisov. Naproti tomu je maďarská vláda oprávnená iniciovať referendum aj bez podpisov. Ale aj v tomto prípade preskúša národný volebný úrad prípustnosť referendovej otázky.

Je  však úplne nepochybné, že tento úrad, kde sú takmer všetko prívrženci vlády, návrh referenda pripustí. Potom je už len na maďarskom parlamente – v ktorom má strana Viktora Orbána absolútnu väčšinu – aby stanovil dátum referenda. Podľa mojich informácii sa toto referendum uskutoční najskôr v lete, ale veľmi pravdepodobne to bude na jeseň.

Mainstream média v Nemecku maďarského premiéra ostro kritizujú a označujú jeho politiku za akt totálneho a antihumánneho odmietanie utečencov a robia ho plne zodpovedným za otvorenú protiutečeneckú kampaň. EÚ kvótu pre Maďarsko Orbán odmietal už od začiatku ako prvý hlavný predstaviteľ štátu E. Únie. Krátko potom ho nasledoval aj maďarský parlament a kvótu odmietol. Podľa tejto kvóty by pripadlo na Maďarsko 1 300 utečencov. Viktor Orbán povedal na nedávnej tlačovej konferencii v Budapešti, že ich prijatie by úplne zmenilo etnický a kultúrny obraz jeho krajiny a naviac by aj spôsobovalo religiózne konflikty a že to hrozí aj celej Európe.

Kedy sa podobná iniciatíva prejaví aj na Slovensku? V takýchto prípadoch by mal len celý národ  rozhodovať o tom, kto a za akých okolností môže trvalo žiť na jeho území, ak nemá občianstvo jeho krajiny.

Ešte dodám, že šéf Frontexu, Fabrice Leggeri, varuje EÚ , že tento rok bude z hľadiska utečeneckej problematiky rokom obrovského chaosu a že by pokladal za veľký úspech, keby do Európy prišiel len milión utečencov. Tvrdí tiež to, že ich nezastavia ani drótené ploty ani žiadne múry. Ich zúfalstvo ich bude hnať cez všetky prekážky.

A za toto zúfalstvo je zodpovedný kompletne celý Západ, či už priamo alebo nepriamo.