Keď vírus korony ohrozuje aj vzťahy i veľkú lásku

02.04.2020 23:29

„Cezhraničná“ láska? To je v Európe už dávno samozrejmosť. Lepšie povedané v nejednom prípade už len bola. Korona to pokazila, lebo v boji proti nej uzatvorili svoje hranice už mnohé európske krajiny a ďalšie budú nasledovať. Pre mnoho zamilovaných, ktorí nežijú v tej istej krajine, tak nastal čas neistoty, sklamania i ukončenia vzťahu.

Napríklad z pohľadu Českej Republiky sa Nemecko odrazu stalo rizikovým štátom. Od polovice marca tam platí zákaz vycestvania i zákaz príchodu do krajiny.

Aj manželia i zaľúbené páry, v prípade, že jeden z nich dochádza každý deň cez hranice do práce, majú odrazu obrovský problém.

Nejeden vzťah je tak „násilne“ prerušený a či až ukončený.

48 ročný Čech Robert P. pracuje v Liberci, ale už dvanásť rokov žije na druhej strane hraníc so svojou nemeckou partnerkou v saskom meste Zittau. Tá má prácu tam a aj ich dve deti navštevujú školu v Zittau.  Liberec a Zittau delí od seba len 25 kilometrov.

Odrazu z jedného dňa na druhý boli hranice uzatvorené. Keď sa v ten deň Robert ako vždy okolo 16. hodiny vracal z Liberca domov do Zittau, tak ho už cez hranice nepustili. Celý rozčarovaný a nešťastný sa musel vrátiť naspäť a prenocoval u svojej matky. Mal však veľké šťastie, lebo o tri dni neskôr Praha oznámila výnimku aj pod tlakom z Berlína, že sociálni prcovníci a zdravotný personál z Česka smú prechádzať cez hranice do Nemecka. A Robert je sociálny pracovník.

V priebehu rokov vzniklo v okolí česko-nemeckej hranice mnoho vzťahov, kde jeden z partnerov bol z Česka a druhý z Nemecka a teraz pre nich nastali nečakané problémy.

Korona zabíja nielen ľudí, ale môže zničiť vzťahy i lásku – s tým nepočítal asi nikto. Podobné prípady sú aj na nemecko-poľských hraniciach.