Keď politici využijú koronu pre ich ciele: Stane sa tak Markus Söder kancelárom Nemecka?

26.03.2020 23:11

Bavorsko, kde vládne Markus Söder, vyhlásilo pred niekoľkými dňami najtvrdšie korona-opatrenia v celom Nemecku. Takmer všetky nemecké mainstream média ho chválili až do neba ako politika, ktorý sa vie veľmi rýchlo správne rozhodnúť.

Odrazu sa o ňom hovorí ako o "silnom mužovi" a  o „korona-kancelárovi“ Söderovi.

Sú však aj ľudia, ktorí v tom, že Söder celé Bavorsko premenil fakticky na „väzenie“, vidia neoprávnený zásah do ich osobnostných práv a predovšekým perfídnu snahu o politické profilovanie sa v dôležitej fáze boja o kandidatúru Únie CDU-CSU na pozíciu kancelára.  

V Bavorsku nikto nesmie opustiť svoje bývanie, ak na to nemá veľmi závažný dôvod. A také dôvody sú presne špecifikované.

Söderove bavorské tvrdé korona opatrenia kritizovali aj niektorí jeho kolegovia krajinskí ministerskí predsedovia.

Najostrejšie ho atakoval šéf Severného Porýnia-Vestfálska Armin Laschet, vážny kandidát na funkciu šéfa CDU a tým aj možný kandidát na kancelára.

Veď odrazu – ako sa zdá – má nového konkurenta. A Söder ak si niečo zaumieni, tak dokáže byť veľmi cieľavedomý.

Dodám ešte to, že v Bavorsku však rastie počet tých, ktorí podali na súd žalobu za protiústavné obmedzenie ich osobnej slobody. V princípe tak podali žalobu proti Markusovi Söderovi.

Dve ženy už aj dosiahli čiastočný úspech, lebo súd v Mníchove rozhodol  v ich prípade o zatiaľ dočasnom zrušení opatrení a na základe jeho rozhodnutia sa môžu slobodne pohybovať mimo svojho domova.

V tejto súvislosti treba zdôrazniť aj to, že existuje aj reálne nebezpečie, že nejedno z opatrení, ktoré závadza štát v súvislosti s koronou, najmä tie, ktoré umožňujú kontrolu občanov, môže ostať v platnosti trvale.

A keď o tom hovorí dokonca aj šéfka SPD Saskia Esken, tak toto nebezpečie je skutočne veľmi reálne.

Esken:

„V žiadnom prípade nesmie korona-kríza slúžiť k tomu, aby ostali základné práva občanov obmedzené a rozhodne musia byť obmedzenia len absolútne minimálne.“