Keď je smrť už veľmi blízko a ty si mal pred sebou ešte celý život..........

29.10.2014 18:48

 

Keď je smrť už veľmi blízko a ty si mal pred sebou ešte celý život, tak urob ešte aspoň jednu vec - splň si ešte jeden krásny sen a ním sa rozlúč v pokoji, harmónii a láske s týmto svetom.

Každého z nás raz čaká takáto rozlúčka. Narodili sme sa preto, aby sme raz zomreli. Zomiera sa však oveľa ľahšie, ak náš život mal naozaj zmysel a ak sme si plne uvedomili a aj podľa toho žili, že všetko čo máme, je len požičané a že nám nič, ale absolútne nič nepatrí. 

Kto nežije podľa tejto filozofie, ten sa nelúči ľahko so svetom, lebo všetko čo mal a čo si nadobudol a na čo bol hrdý (úplne nezmyselne), o to všetko príde v okamihu smrti. To však, čím sme a čo je v našom vedomí, to smrťou nestratíme, lebo hoci náš mozog, tak ako aj naše telo, sa navždy rozpadne, tak naše vedomie, teda naše bytostné JA, biologickú smrť prežije a bude existovať ďalej. 

Písal som o tom podrobne v mojej poslednej knihe, ktorú som vydal v SR, v roku 2005, ale aj v jednom obsiahlom článku, ktorý je na tomto webe.

Brittany Diaz, 29-ročná, atraktívna žena pózuje so svojím mužom Dannom pred prekrásnou panoramtickou kulisou Grand Canyonu v USA a matka ju fotografuje. Bude to jedna z posledných fotiek v jej mladom a podľa všetkého len krátkom živote. Trpí na nevyliečiteľnú a silne bolestivú formu mozgovej rakoviny, ktorú jej lekári zistili úplne nečakane. Britanny vie, že už veľmi skoro odíde z tohto sveta. Jej veľkým snom, ktorý si ešte chcela splniť pred smrťou, bolo želanie navštíviť niekoľko krásnych prírodných scenérií. Grand Canyon mal byť poslednou, ktorú ešte chcela zhliadnuť. 

Rakovina u nej spôsobuje extrémne intenzívne záchvaty bolesti, pri ktorých občas upadá do bezvedomia. Silné symptómy tejto rakoviny, s názvom glioblastom, dohnali Brittany už dávnejšie k rozhodnutiu ukončiť svoj život autonómne a či doslova vlastnoručne. Chce tak urobiť už za niekoľko dní. Kvôli tomu sa presťahovala z Kalifornie do Oregonu, aby tam mohla zrealizovať svoj úmysel, lebo tam je v zmysle zákona "Death with dignity" dovolené ľuďom, ktorí sú nevyliečiteľne chorí, prijať pod lekárskym dozorom dobrovoľnú smrť. 

Brittany spĺňala všetky predpoklady zákona a dostala lieky, ktoré ukončia jej život rýchlo a bezbolestne.  Deň svojho odchodu zo života stanovila na 1. november. Chce zomrieť doma, vo vlastnej posteli, v prítomnosti milovaného manžela, matky, nevlastného otca a najlepšej priateľky.

Či svoj úmysel napokon naozaj zrealizuje, to leží len v jej rukách. Už takmer dva roky trpí na rakovinu, ktorá jej bola diagnostikovaná krátko po svadbe, v septembri 2012. Dovtedy bola úplne zdravou ženou, ktorá sa naplno tešila zo života. 

Veľký český básnik, Jiří Wolker, ktorý zomrel tiež veľmi mladý na zákernú nevyliečiteľnú chorobu, len 24-ročný, povedal v hodine smrti: "Smrť nie je ťažká, čo ale ťažké je, to je umieranie."

Nech je umieranie mladej Britanny Diaz, keď neodvratne príde hodina jej smrti, ľahké, úplne ľahké a nech ju v posledných minútach života vo vedomí sprevádzajú obrazy nádhernej prírodnej scenérie z Grand Canyonu, kde si splnila posledný sen svojej pozemskej existencie.