Kde je hrob Džingischána? Tisícky dobrodruhov a vedcov ho hľadajú už 800 rokov

06.03.2016 23:36

Najkrvilačnejší a najslávnejši vojvodca, vládca "nebomodrých" Mongolov, rozprávkovo bohatý Džingischán, pán sveta, zomrel vo veku 65 rokov, v roku 1227. Desaťročia bol brutálnym diktátorom a neporaziteľným bojovníkom. So svojími armádami sa dostal až pred brány európskych veľkomiest. Jeho víťazné ťaženie nedokázal nikto zastaviť. Priniesol smrť a utrpenie miliónom ľudí a preto je zarážajúce, že ešte aj dnes takmer všetci obdivujú jeho vojenské "umenie".

Žiaľ, dejiny píšu najväčši zločinci - Alexander Veľký, Napoleon, Hitler,... a ľudia z nich veľmi rýchlo urobia najslávnejších hrdinov, titanov a nadľudí a glorifikujú ich ako polobohov. Podobne to je aj s Džingischánom. Svet z neho urobil jednu z najväčších legiend. A časť tejto legendy hovorí aj o obrovských pokladoch a kopách zlata, ktoré sa údajne nachádzajú v jeho  - ako legenda rozpráva - doslova rozprávkovo vybavenom obrovskom podzemnom hrobe.

Nielen Mongoli tvrdia, že jeho hrobka  je niekde na území dnešného Mongolska, ale aj Rusi a Číňania tvrdia, že jeho hrob sa nachádza na ich územiach.

Prečo ale miesto, kde bol pochovaný takmer pred 800 rokmi, akoby úplne zmizlo, bez stopy, z povrchu zemského? Boli po jeho pohrebe urobené nejaké prísne opatrenia, aby ostalo navždy utajené a tajomné?

Všetko nasvedčuje tomu, že to skutočne tak je. Starí Mongoli boli presvedčení, že ak niekto objaví hrobku ich mŕtveho panovníka a ju vykradne, tak sa takým aktom zničí identita celého jeho národa a postihne ho úpadok a neodvratná záhuba. Preto pre staré turkotatárske a mongolské kmene bolo dôležitou súčasťou boja proti nepriateľom zhanobenie hrobiek ich mŕtvych panovníkov. U Mongolov epochy Džingischána bolo toto presvedčenie vyhrotené dokonca tak ďaleko, že verili na to, že ak by niekto objavil a zhanobil hrobku veľkého Džingischána, tak by to znamenalo nielen ich koniec, ale aj koniec sveta.

Preto nielenže muselo ostať miesto jeho pochovania navždy utajené, ale dokonca museli zomrieť aj všetci tí, ktorí s ním nejako súviseli. Po jeho pohrebe zahladili stovky otrokov nad jeho hrobkou nakopenú zem tak, aby sa miesto ničím nelíšilo od okolia. Potom vojaci, ktorí ich strážili, ich všetkých zabili. Keď sa títo vojaci vrátili naspäť, tak boli pozabíjaní tiež. Nemal nikto viac žiť, kto vedel niečo o hrobe veľkého chána. Všetko bolo prevedené perfektne, takže už slávny cestovateľ Marco Polo len niekoľko desaťročí po smrti Džingischána priniesol do Európy správu, že nikto nevie, kde bol pochovaný.

Archeológovia dnes hľadajú pomocou najmodernejších prístrojov miesto posledného odpočinku legendárneho Džingischána a sú presvedčení, že skôr alebo neskôr sa im podarí ho objaviť.