Každý kto fajčí, skracuje veľmi svoj život a súčasne ničí svoje zdravie

03.05.2023 22:26

Cigarety a ich dym som vždy nenávidel. Už ako dieťa ma odpudzovali a nechápal som, prečo niekto vťahuje do seba smradľavý a štipľavý dym. Bol som dieťaťom štyroch rodičov (dvoch vlastných a dvoch nevlastných) a ani jeden z nich nikdy nefajčil. 

Najviac som ale nerozumel ľuďom, ktorí fajčili aj keď mali kašeľ a zakaždým, keď si potiahli, tak sa rozchrchlali ešte viac, až ich to zadúšalo a akonáhle sa kašeľ utíšil, potiahli si mocne znova a nasledovalo ešte silnejšie chrchlanie. Niečo také som nechápal už ako malý chlapec.

K mojím rodičom len veľmi zriedkavo prišla návšteva, ktorá by bola fajčila a v časoch môjho detstva sa fajčilo všade a o škodlivosti fajčenia sa vôbec nehovorilo. Keď som už bol v Bratislave na vysokej škole, tak v mojej izbe na internáte nesmel nikto fajčiť. Fajčiarom som sa vždy zďaleka vyhýbal.

Najnovšie fakty a výskumy preukázali, že fajčenie je ešte oveľa škodlivejšie, ako sa dosiaľ myslelo.

Vedci z University of Bristol zistili po dlhoročnom výskume, že každá vyfajčená cigareta skráti život fajčiara o 11 minút. WHO – Svetová zdravotnícka organizácia uverejnila správu, kde sa uvádza, že v posledných rokoch zomrelo každoročne do 7 miliónov ľudí na následky fajčenia.

Dr. Ludmil Alexandrov z Los Alamos National Laboratory spolu s ďalšími vedcami analyzovali v rámci svojich výskumov, ako veľmi negatívne zasahuje tabakový dym do nášho organizmu. Počas svojich výskumov vyšetrovali v genómoch  viac ako 5 000 tumorov rôznych druhov, či a aké mutácie nastali v ich génoch.

Následne porovnávali choré tkanivo tumorov takých fajčiarov čo mali rakovinu, s tumormi ľudí, ktorí nikdy v živote nefajčili. Výsledok bol jednoznačný, čím viac vyfajčených cigariet, tým viac mutácii bolo objavených v tumore fajčiara; mutácie v bunkách sú škodlivé pre ich funkcie.

Mimoriadne silný bol tento negatívny efekt fajčenia u ľudí s rakovinou pľúc. Odborný magazín Science uverejnil pred nejakým časom výsledky jednej dlhoročnej štúdie, kde sa uvádza, že kto vyfajčí denne jednu krabičku cigariet, tak v každej jeho pľúcnej bunke sa v priebehu roka vytvorí priemerne až 150 degeneračných mutácií.

Samozrejme, že fajčenie zapríčiňuje aj iné druhy rakoviny. Spomínaná krabička cigariet spôsobí 97 škodlivých mutácií napríklad aj v každej bunke v hrtane, v ústach 23, v pažeráku 39, v močovom mechúre 18, atď…….

Kombinácia fajčenia a pitia alkoholu ešte viac zvyšuje riziko ochorenia na rakovinu. Výskum pracovníkov inštitútu King´s College v Londýne ukázal, že ak nejaká osoba pravidelne fajčí, tak je vysoká pravdepodobnosť, že konzumuje aj veľa alkoholu, a naopak, ak niekto veľa fajčí, je pravdepodobné, že je aj alkoholikom. Jedno podmieňuje druhé.

85 percent občanov USA, ktorí sú alkoholici, sú aj fajčiari. Nikotín stimuluje v prednom mozgu jeden areál, ktorý spôsobuje chuť na alkohol.

A ešte niečo dôležité – pre ženy možno viac:

Fajčenie spôsobuje aj rýchlejšie starnutie pokožky, uberá jej rýchlejšie na pružnosti a hebkosti a preto sa rýchlejšie tvoria aj vrásky. Kto nefajčí a denne sa sprchuje v studenej vode, tak si dlhšie zachová sviežosť plete. Mám v tom osobnú skúsenosť. Teplú vodu nepoužívam nikdy – vždy len studenú sprchu a len veľmi zriedkavo mydlo, jeho chémia škodí pleti.

 

Priatelia, preto nefajčite – nekazte si zdravie a žite dlhšie a v neposlednom rade nefajčite aj preto, aby ste nepodporovali obrovske zisky zločineckej tabakovej industrie.