Katastrofa: SPD nielenže masove stráca voličov, ale je na konci, rozpadne sa!

08.10.2019 21:58

Pre Manfreda Güllnera, šéfa Inštitútu pre výskum verejnej mienky – FORSA - je záležitosť jasná. SPD sa nachádza krátko pred svojím zánikom. Güllner je presvedšený, že SPD už nezachráni pred zánikom vôbec nič a teda ani voľba nového predsedu. Güllner o tom hovoril v Neue Osnabrücker Zeitung.

Okrem  iného pripomenul, že politická strana, ktorá od roku 1998 neprestajne  strácala voličov, nemá šancu aby prežila.

Do dnešného dňa SPD stratila viac ako 13 miliónov voličov! Už teraz vysiela do okolia výrazné príznaky agónie. Napriek tomu, ako keby to jej vedenie vôbec nevnímalo, nevedelo a nechápalo. Jej vedenie, ktoré sa pričasto menilo, ako aj jej predsedovia, nebolo doteraz schopné – čo malo urobiť už dávno pred rokmi – veľmi dôkladne rozobrať a analyzovať príčiny úpadku a urýchlene vztiahnuť z toho správne konzekvencie a sa nimi aj trvale riadiť.

Güllner kritizuje aj  neustále posúvanie sa SPD do ľava, čo strane podľa neho najviac škodí a tvrdí, že SPD tak úplne stratila svoj dôležitý stred.

Güllner vyčíta SPD najmä to, že sa v ostatných rokoch zaoberala takmer výlučne sama so sebou a nie s ľuďmi a ich problémami. Sám je členom SPD od roku 1964.

Je úzko spriatelený s Gerhardom Schröderom a ten má o súčasnom vedení SPD tiež podobný názor.

6. decembra sa koná Bundesparteitag SPD a tam sa rozhodne, kto sa stane novým predsedom SPD. Môže potom on ešte zachrániť SPD?

Güllner zotrváva pri svojom skeptickom názore: „SPD je na konci – a jej koniec je neodvratný“.

Ako sa potom zmení politická scéna Nemecka, o tom však nechce ani len špekulovať.