Katalánsko - krajina mora a veľkolepých Pyrenejí - bojuje 9. novembra o nezávislosť - 1.časť

09.10.2014 00:18

 

Katalánsko je azda najfascinujúcejšou a najzaujímavejšou oblasťou Španielska, ale napriek tomu vieme o ňom veľmi málo konkrétnych faktov. A to napriek tomu, že jeho hlavným mestom je Barcelona a napriek tomu , že táto Barcelona má svetoznámy futbalový klub - FC Barcelonu.

Aj Barcelonu ako mesto a aj jej klub vnímame len ako súčasť Španielska. Až v ostatnom čase, keď z Katalánska čoraz silnejšie zaznievajú hlasy po odtrhnutí sa od Španielska a po vytvorení samostatného štátu, sa táto prekrásna krajina, ktorú obývajú sebavedomí, hrdí a národne mimoriadne uvedomelí ľudia, sa dostáva viac a viac do povedomia mnohých Európanov.

Aké je Katalánsko, kde leží, čím sa vyznačuje, aká je jeho história a čo ho odlišuje od zvyšnej časti Španielska?

Začnem tým, že regionálna vláda Katalánska rozhodla, že 9.11.2014 sa bude konať referendum o politickej budúcnosti krajiny. Madridská vláda pokladá vyhlásené referendum za protiústavné a podala proti nemu žalobu na Ústavný španielsky súd, ktorý vyhlasovací dekrét regionálnej vlády dočasne vyhlásil za neplatný.

Cataluňa, ako to znie v španielčine a Catalunya, tak sa nazýva po katalánsky, leží na severovýchode Španielska, medzi Stredozemným morom a Pyrenejami. Úradnými rečami sú španielčina, katalánčina a aranézčina. Najvyšším vrchom je Pica d´Estats - 3143 metrov vysoký. Ku Katalánsku patrí ešte aj exkláva Llívia, ktorá je obkľúčená francúzskym územím. Je to malé mesto v Pyrenejách, s necelými 2000 obyvateľmi.

Katalánsko má plochu 32 107 štvorcových kilometrov a je približne také veľké ako Belgicko. Žije v ňom 7,5 milióna  ľudí.

 V predhistorickom čase žili na jeho územi Neandertálci a neskôr aj Cromagnonský pračlovek. V historickej dobe , začiatkom 1. tisícročia p.n.l., tam sídlili Iberi. Neskôr ovládli pobrežie tohto regiónu Feníčania a v 3. storočí p. n. l. prišli Rimania. Už v prvom storočí sa na území Katalánska, vtedajšej rímskej provincii Hispania Tarraconensis, začalo širiť kresťanstvo. V roku 418, keď sa Rím už dlho nachádzal v agónii, tam prišli západni Góti a založili gótske kraľovstvo, ktoré existovalo až do roku 711 a rozprestieralo sa vo veľkej časti dnešného Španielska. Potom sa na územi Katalánska vytvorili viaceré grófstva.

Na základe manželskej zmluvy medzi Raimundom Berengarom IV, grófom z Barcelony (ktorého grófstvo bolo takmer identické s dnešným Katalánskom) a Petronilou, dedičkou Aragónska, vzniklo v roku 1137 veľké kráľovstvo, známe ako  Koruna Aragónska. 

Ďalšími dynastickými spojeniami, ako aj vojenským dobytím ďalších území, sa toto kráľovstvo stalo v stredoveku na dlhú dobu najvýznamnejšou mocnosťou oblastí a území v okolí západného Stredozemného mora. Ekonomickým a kultúrnym centrom tohto kráľovstva bola jeho katalánska časť. 

pokračovanie nasleduje