Kancelárku kritizuje niekdajší popredný CDU politik, Friedrich Merz

23.11.2017 20:48

62 ročný bývalý šéf frakcie CDU v Bundestagu Merz ostro kritizuje Angelu Merkel po stroskotaní rokovaní o vytvorení vládnej koalície CDU-CSU, strany Zelených a FDP. Politiku kancelárky označil za obsoletnú. Podľa neho musí mať CDU pri prípadných nových parlamentných voľbách v roku 2018 úplne novú stratégiu.

Pred dvoma dňami mal Merz po niekoľkých rokoch prvé verejné vystúpenie (odkedy odišiel z politky) a rečnil v Düsseldorfe pred tzv. Hospodárskou radou CDU, kde o.i.povedal:

“Stratégia CDU, v rámci ktorej boli všetci voliči, ktorí sa nachádzali na druhej strane „bariéry“ takpovediac vmanévrovaný do kómy, bola veľmi zlá. CDU robila aj veľmi zlú európsku politiku, keďna príkaz kancelárky, bez konzultácie s inými EÚ krajinami, boli otvorené hranice pre utečencov. To polarizovalo nielen nemeckých občanov, ale aj európske krajiny. Niečo také bolo absolútne nepremyslenou európskou politikou a žiadny vysokopostavený rozumný politik si také niečo nemal a nesmel dovoliť.“

Okrem toho Merz sa vyjadril, že má plné pochopenie pre rozhodnutie strany FDP a jej šéfa Christiana Lindnera, ktorý ukončil rokovania o vytvorení vládnej koalície s CDU-CSU a Zelenými.

Lindner preukázal charakter a nenechal sa zlákať vidinou moci a prípadným vicekancelárstvom, ak by bol mal za to obetovať to, za čo jeho strana išla do volebného boja a čo sľubovala svojím voličom.

Teraz ho CDU a ich médiá robia zodpovedným za stroskotanie koaličných rozhovorov.

Osobne by som veľmi pozdravil, keby sa F. Merz vrátil do politiky a postavil sa na čelo „opozičných prúdení“ v CDU. Je osobnosťou a výborným rétorikom, s veľmi dobrou argumentáciou.