Kancelárkine problémy v azylovom spore s CSU sú veľkou šancou pre Macrona

20.06.2018 22:24

Utorkove stretnutie kancelárky a francúzskeho prezidenta v nemeckom zámku Mesebergu podčiarklo Makronovu „lásku“ k Merkel, ktorá pôsobí ako už takmer sknokautovaná v dôsledku tvrdých úderov od CSU. Emmanuel Macron vyjadril v Meresbergu svoju plnú podporu utečeneckej politiky kancelárky.

Nebolo to však nič nezištné. Udialo sa to podľa vzorca niečo za niečo. Merkel za túto láskavosť odsúhlasila prezidentovi z Paríža to, čo sa dosiaľ dlho zdráhala: Bude vytvorený Budget eurozóny, ktorý bude z veľkej časti financovaný z Berlína.

Čoraz viac sa ukazuje, že Merkel a Macron si svojím spôsobom vymenili role, ale v neprospech kancelárky. Možno povedať, že Macron sa čoraz viac dostava z tieňa Merkel na svetlo a že ju už pomaly začína zatieňovať. Ešte v septembri pôsobil Macron ako prosebník, ktorý sa snažil získať priazeň kancelárky pre svoje návrhy na reformu EÚ.

Teraz je to on, kto zachraňuje Merkel, ktorej siaha voda v dôsledku tlaku CSU až po krk. Macron je jej najväčšou nádejou, že jej pomôže najsť rýchle európske riešenie utečeneckej krízy, na čo jej dal Seehofer len dvojtýždenný termín. V opačnom prípade, ak Merkel nedodrží podmienku Seehofera, tak ten bude konať zo svojej moci ministra vnútra a nariadi proti vôli kancelárky nacionálne riešenie zmieneného problému.