Kancelárka Merkel má strach pred rastúcim hnevom Nemcov

12.05.2016 12:38

Podľa vicešéfa AfD,  Alexandra Gaulanda, sú vysoké percentá jeho strany predovšetkým odrazom utečeneckej politiky kancelárky. AfD bude v opozícii robiť všetko pre to, aby táto politika bola zmenená.  Gauland  - bývalý dlhoročný člen CDU - je toho názoru, že AfD si získava čoraz väčšiu priazeň obyvateľstva, lebo otvorene odmieta a kritizuje utečeneckú politiku kancelárky, a to s veľmi pádnymi, presvedčivými argumentami.

Povedal, že kancelárka má strach, ktorý neustále narastá, pred hnevom Nemcov, ktorý sama rozpútala. Argumentoval aj tým, že A. Merkel ešte v septembri brala do Nemecka vo veľkom utečencov z Maďarska a hlásala, že každý utečenec je v Nemecku vítaný. Ale už o niekoľko mesiacov neskôr, keď ich bolo v Idumeni v Grécku mnoho tisíc a za veľmi katastrofálnych podmienok, tak ich nechala v ich biede tam a nezobrala ich do Nemecka. A to len pre veľké obavy z reakcíi Nemcov. AfD je plne na strane nemeckého obyvateľstva a berie jeho obavy a starosti vážne - na rozdiel od etablovaných strán.

AfD zatiaľ nemá záujem sa podieľať na vláde v krajinských parlamentoch. Svoje postavenie v nemeckej politike chce posilňovať z pozície opozičnej strany. Gauland je presvedčený, že jeho strana môže oveľa viac Nemecko premeniť cez jednoznačnú a výraznú opozičnú politiku. Podľa neho strana nie je ešte v stave spoluvládnúť a musí sa formovať a upevňovať najprv len v opozičných aktivitách. 

V súčasnosti je nevyhnutné, aby AfD svojou politikou nútila vládnucich k zmene ich politiky. To je podľa Gaulanda momentálne najdôležitejšia funkcia AfD. 

AfD je tiež veľmi výrazne za to, aby Nemecko opustilo eurozónu a vrátilo sa k nemeckej marke.