Kancelárka Angela Merkelová upadla do nemilosti vojnychtivých amerických kongresmanov

18.02.2015 14:46


Viceprezident USA Joe Biden hrozí Rusku, že ak bude naďalej porušovať minskú dohodu, tak bude mať nepríjemne "veľké výdavky". Pred svojím vyhlásením telefonoval s prezidentom Porošenkom a ten ho informoval o tom, že Rusko naďalej dodáva zbrane proruským separatistom a podporuje ich v ďalšom porušovaní prímeria a že títo pri svojej vojenskej operácii pri Debaljceve, ktoré dobyli, konali so súhlasom Vladimíra Putina.  
Bezpečnostná rada OSN sa jednohlasne vyslovila za rezolúciu k ukrajinskému konfliktu na základe papiera o Minskej dohode, ktorý predložilo rade Rusko. V nej boli kontrahenti naliehavo vyzvaní k dodržiavaniu dohody.
Západní diplomati  hodnotia rezolúciu ako úspech, lebo Bezpečnostná rada sa po prvý krát dôrazne a jedným hlasom vyslovila k výsledkom z Minska pozítivne. Ale zazneli aj hlasy kritiky. Americká veľvyslankyňa pri OSN, Samantha Powerová kritizovala Rusko za to, že predkladá rezolúciu o ukončení konfliktu, ale súčasne, že ďalej vyzbrojuje separatistov.
Dvaja americkí republikánski kongresmani, John McCain a Lindsey Graham, atakovali nemeckú kancelárku Merkelovú a obvinili ju z  neospravedlniteľnej poddajnosti voči Moskve. Vyhlásili, že nemecká kancelárka, spolu s francúzskym prezidentom, legitimujú a akceptujú po prvý raz od 2. svetovej vojny rozdelenie jedného suverénneho európskeho národa. Opätovne žiadali, aby USA dodalo nové účinné zbrane Kyjevu a aby boli uvalené na Rusko ďalšie zostrené sankcie.

Môj komentár:

Americký republikánsky senátor McCain je dávno známy ako notorický odporca a nepriateľ Ruska a bol by samozrejme najradšej keby nie Ukrajina sa rozpadla, ale Rusko  a aby v nejakej jeho časti potom mohol Washington tak vládnuť, ako to robí v Kyjeve. Ak Merkelovú obviňuje z nejakej devótnosti a ústupčivosti voči Moskve, tak je to len svedectvom toho, ako si USA uzurpátorsky nárokuje na vazalstvo Berlina a na to, aby vo všetkom bezvýhradne podporoval záujmy Bieleho Domu, a to dokonca aj vtedy, ak to narušuje jeho vlastné záujmy.
Angela Merkelová konečne spolu aj s francúzskym prezidentom Hollandom po prvý raz za svojho kancelárstva zišla z cesty, ktorú Washington predpisuje Nemecku a očakáva aj od Paríža, že po nej pôjde.