Julian Assange v ohrození: Prezident Ekvádora mu chce odobrať azyl

22.07.2018 22:14

Jeho pobyt vo veľvyslanectve Ekvádora v Londýne má byť proti jeho vôli čoskoro ukončený. Následne ho ekvádorský prezident Lenin Moreno proti jeho vôli chce odovzdať britským úradom.

Assange žije viac ako šesť rokov v budove veľvyslanectva, kde má k dispozícii k životu len minimálny priestor. Do veľvyslanectva ušiel preto, lebo mu hrozilo zatknutie britskou justíciou a potom vydanie do Švédska, kde bol obvinenený zo znásilnenia dvoch Švédok.

Vždy tvrdil, že toto obvinenie bolo vymyslené a skonštruované na podnet USA, ktoré mali eminentný zaujem na tom, aby ho dostali do svojej moci.

Assange opakovane tvrdil, že sa obáva vydania do USA, akonáhle opustí pôdu veľvyslanectva v Londýne.

Washington ho robí zodpovedným za uverejnenie brizantných dokumentov, ktoré odhalujú akých zverstiev sa dopustila americká politika a americká armáda v Afganistane a v Iraku. Okrem toho je v USA obviňovaný aj z toho, že uverejnil na svojej platforme  WikiLeaks tisícky mailov Demokratickej strany USA a uškodil tak vo volebnom boji Hillary Clinton.

Julien Assange medzičasom požiadal o azyl Francúzsko, ale jeho žiadosť bola odmietnutá.

Je to obrovská hanba EÚ, že udeľuje bez mihnutia okom tisícky azylov kriminálnym a islamistickým  utečencom, ale muža, ktorý zasvätil svoj život pravde a odhalovaniu klamstiev a nezákonných aktivít západných politikov a ich generálov, nechá trpieť a pravdepodobne ho aj nechá skončiť v rukách  tých, o ktorých publikoval tvrdé a nepríjemné pravdy.