Joe Tiralosi – muž, ktorý už dvakrát zomrel a predsa žije

16.12.2018 23:34

Rok 2009 – New York, 57-ročný Joe Tiralosi pociťuje nevoľnosť. Napriek zapnutému veľkému ventilátoru sa veľmi potil. Bol horúci letný deň a jeho šťastím bolo, že ho v zaparkovanom aute objavil kolega. Bol už celkom apatický a len ťažko hovoril. Kolega ho hneď zaviezol do nemocnice, kde krátko po príchode stratil vedomie. Tam bol okamžite vyhlásený Code Blue – alarm pre srdce. Utrpel zástavu srdca a bol klinicky mŕtvy. Napriek tomu bol jeho život zachránený.

Nová lekárska technika môže aj 24 hodín po zastavení srdca vrátiť život postihnutému

Dr. Sharma a Dr. Gaudi priložili na telo Tiralosiho defibrilátor a vstrekli mu do žíl chladený roztok kuchynskej soli. Tak v krátkom čase znížili jeho telpotu na 32 stupňov. Táto metóda, nazvaná hypertermia – podchladenie – zachránila život pacienta Tiralosiho. Lekári bojovali o jeho život takmer 50 minút a napokon sa začal prejavovať slabý pulz a aj srdce začalo biť. Aby zúžené cievy v jeho srdci rozšírili, tak do nich vložili stenty, ktoré mali jeho stav stabilizovať, ale na operačnom stole zomrel Tiralosi po druhý krát.

V tejto absolutne kritickej (ešte pre nejakým časom neriešiteľnej) situácii mali lekári jedinú možnosť, ako dostať Tiralosiho z pazúrov smrti. Telo mŕtveho chladili 24 hodín pomocou špeciálneho prístroja menom Arctic Sun. Len tak dokázali zachrániť mozog muža pred škodami. Tak sa spomalí, resp. zastaví rozpad buniek v dôsledku chýbajúceho kyslíka, keď srdce už nepumpuje. O deň neskôr sa lekárom podarilo zomrelého oživiť a po nejakom čase odchádzal z nemocnice ako zdravý človek, bez neurologických škôd.

Tu sa ale vynára nevyhnutná otázka: Prečo lekári záchrania po zástave srdca len veľmi málo ľudí?

Odpoveď na to je veľmi jednoduchá – veľká väčšina lekárov vychádza z toho, že mozog sa už nedá zachrániť, ak je pacient dlhšie ako 20 minút klinicky mŕty, čo je prirodzene obrovský fatálny omyl.

Štatistiky v tomto smere sú katastrofálne: Život zachraňujúca metóda pomocou chladiacej techniky je aj vo vyspelých štátoch ako Nemecko či USA nasadená v nemoniciach len v necelých 60 percent prípadov.

Preto zomrie každých 90 sekúnd jeden Európan na následky zástavy srdca – približne 1 000 za deň. V Európe a severnej Amerike je každoročne cez milión mŕtvych v dôsledku zástavy srdca. Preto je naliehavým imperatívom našej doby reanimačnú medicínu intenzívne profesionalizovať.

Srdce je doslova zázračný orgán a ak je zdravé, tak pracuje neprestajne a nezastaví sa ani na sekundu

Platí doslova, že náš život, to je naše srdce a jeho život. A predsa s ním neraz zachádzame nešetrne a nerozumne.

Pre dobrú činnosť srdca platí niekoľko zásad, ktoré by sme mali vždy dodržiavať: – Nefajčiť, minimum alkoholu, stravovať sa striedmo a zdravo – minimum mäsa a žiť harmonicky a vyrovnane, vedieť nezištne dávať iným a nosiť v srdci lásku a súcit. Ja osobne k tomu všetkému pridávam aj pravidelné športovanie a veľkú lásku k prírode.