Jeffrey Sachs renomovaný ekonóm je presvedčený, že výbuchy na Nord Streame majú na svedomí USA

05.10.2022 23:33

V rozhovore pre spravodajský portál Bloomberg povedal americký ekonóm Sachs, že si myslí, že za poškodeniami Nord Streamu 1 a 2 stoja USA, prípadne dokonca spoločne s Poľskom.

Sachs pozná Rusko dobre, svojho času bol poradcom ruského prezidenta Borisa Jeľcyna a aj poľskej vlády a bol involvovaný ekonomicky i politicky do prestavby vtedajšieho Východného bloku i Sovietskeho Zväzu.

Dnes vidí Sachs, ktorý je aj  profesorom na New York Columbia-University, rolu USA a Západu vo východnej Európe mimoriadne kriticky a tvrdí, že za vojnu na Ukrajine nesú veľkú zodpovednosť aj USA.

Na otázku journalistov, aké má dôkazy, že USA majú vinu na poškodení Nord Streamu, povedal, že existujú radarové snímky, ktoré ukazujú americké vrtuľníky krúžiace celé hodiny nad miestami, kde sa poškodenia udiali. Tieto vojenské vrtuľníky boli za normálnych okolností neustále v poľskom Gdaňsku.

Sachs povedal aj to, že USA viackrát „hrozili“ s tým, že Nord Stream ukončia. Pripomenul tiež  oznámenie ministra Blinkena, že poškodenie pipelines v Baltickom mori je výbornou príležitosťou pre USA.

Napokon ešte podotkol, že hovoril s mnohými významnými osobnosťami vo svete, ktoré sa vyjadrili, že zo sabotáže podozrievajú len USA.