Jedna z najobľúbenejších rakúskych herečiek Eva Herzig odmietla očkovanie

09.06.2021 23:29

Eva Herzig odmietla vakcínu napriek tomu, že „predbežne“ preto stratila prácu. Je rodáčkou zo Salzburgu a tento mesiac sa dožíva 49 rokov. Eva je nielen  skvelou divadelnou a filmovou herečkou, ale je aj neobyčajne inteligentnou osobnosťou, so širokou škálou záujmov, ktoré s herectvom nemajú nič spoločné.

Na vysokej škole v Grazi vyštudovala hudbu a umenie. Už ako 19 ročná sa stala herečkou na svetoznámom Wiener Burgtheater, kde v roku 1995 ako 23 ročná dosiahla obrovský úspech ako Júlia v Shakespearovom Romeo a Júlia. Stala sa hviezdou-stálicou na rakúskom hereckom nebi. 

Od roku 2018 hrá Eva Herzig hlavnú rolu kriminálnej komisárky v populárnom televíznom seriále rakúskej televízie ORF názvu „Steirerkrimi“.

V ďalších pokračovaniach ju ale jej priaznivci neuvidia. Allegro film, produkčná firma televízneho seriálu jej oznámila, že ju „dočasne“ stiahla z jej role s tým, že musí prepracovať scenár.

Dôvodom jej „prepustenia“ je to, že Eva Herzig rigorózne odmietla očkovanie proti Covidu-19. Svojmu zamestnávateľovi oznámila, že z jej pohľadu sú vakcíny proti  korone len veľmi nedostatočne preskúmané a nikto nevie povedať, aké negatívne následky môžu mať pre organizmus z dlhodobého hľadiska.

Herzig zdôraznila aj to, že sa o všetkom sama presvedčila štúdiom rôznych podkladov a písomných materiálov od expertov virológov. A svoje rozhodnutie proti očkovaniu,  že urobila po dôkladnom  zvážení všetkých možných okolností a v neposlednom rade aj na základe početných správ o veľmi negatívnych vedľajších účinkoch vakcín proti korone.

Eva Herzig:

„V žiadnom prípade si nenechám nanútiť niečo, o čom mám oprávnené pochybnosti, nech ma to osobne stojí čokoľvek.“

V Nemecku je (zatiaľ) takéto niečo nemožné. Zamestnávateľ nesmie nútiť svojich pracovníkov k očkovaniu.

Známy nemecký právnik Peter Meyer, expert pracovného práva:

„Dokonca ani nemocnica, ako zamestnávateľ nesmie nútiť svojich zamestnancov, aby sa dali očkovať.“

V Rakúsku je to síce podobne, lebo tam neplatí všeobecná povinnosť k očkovaniu, ale zamestnávatelia tam spravidla vyvíjajú na svojich pracovníkov veľký tlak, aby sa nechali očkovať proti Covidu.

Ale kto pozná dobre Evu Herzig, ten vie, že je veľkou bojovníčkou a že je veľmi pravdepodobné, že sa proti svojmu „vyhadzovu“  bude brániť aj súdnou cestou, prípadne aj prostredníctvom nesystémových médií.