Jeden z najlepších nemeckých futbalových trénerov pre médiá: Neokapitalizmus extrémne ničí ľudí

10.04.2023 21:22

57 ročný Christian Streich, rodák z Weil am Rhein, mesta pri Rýne na švajčiarskych hraniciach, doviedol najchudobnejší bundesligový klub k neobyčajným úspechom – dosahuje v ňom vysokú kvalitu za málo peňazí.

 

Jeho SC Freiburg, ktorý trénuje už 13. rok - čo je absolútny unikát v Bundeslige - je momentálne piaty v tabulke Bundesligy a dostal sa medzi posledných štyroch v Nemeckom pohári, keď pred niekoľkými dňami vyradil slávny Bayern Mníchov.

 

Streich je nielen vynikajúcim trénerom, ale je aj vysoko vzdelaným človekom – vyštudoval dejiny, germanistiku a šport a známy je aj tým, že je politicky zainteresovaný a angažovaný a pravidelne sa na tlačových konferenciách kriticky vyjadruje o aktuálnom politickom a spoločenskom dianí.

 

The New York Times ho opísali ako "sociálne svedomie nemeckého futbalu".

 

Bývalý reprezentačný tréner Nemecka Joachim Löw vysoko vyzdvihol Christiana Streicha, keď o ňom vyhlásil:

 

"Christiana neoceňujem len ako veľmi kompetentného trénera, ale  veľmi si ho vážim predovšetkým ako človeka, ktorý má aj svoje  morálne hodnoty a aj svoj vlastný názor."

 

Christian Streich má zo súčasného negatívneho vývoja spoločnosti veľké obavy, čo dáva pri každej príležitosti veľmi kriticky najavo.

 

 "Žijeme v neokapitalizme a ten ničí ľudí - to je môj názor. Veľa ľudí má psychické problémy, pretože sú úplne preťažení",

vyhlásil Streich pred dvoma týždňami na tlačovej konferencii.

 

Streich v dlhom monológu počas tlačovej konferencie pred sobotňajším ligovým zápasom proti majstrovskému Bayernu Mníchov znovu odsúdil okrem iného excesy západného ekonomického systému, v ktorom podľa neho veľké koncerny vydierajú štáty a vnucujú im svoje pravidlá.

 

Tréner Freiburgu je osobnosť veľmi dobre známa v celom Nemecku a jeho kritické mediálne výroky k politike ovplyvňujú názory a myslenie mnoho tisíc ľudí.