Je to oficiálne: WHO odporučila Ukrajine, aby zničila „vysoko nebezpečné mikróby“ vo svojich biolaboratóriách

26.03.2023 12:23

Prečo je v ukrajinských biolaboratóriách – ktoré ale Ukrajine patria len oficiálne – množstvo patogénnych vysoko nebezpečných mikróbov, o tom sa WHO nezmieňuje ani slovom. To, že sa na takýchto patogénoch robí výskum, sa doteraz považovalo za konšpiračnú teóriu. Či Ukrajina splnila odporúčanie, nie je isté. Dosiaľ k tomu Kyjev nevydal žiadne vyhlásenie.

 

V marci 2022 Rusko vznieslo obvinenia voči Kyjevu a Spojeným štátom, že boli vydané príkazy na zničenie patogénov v biologických laboratóriách Poltava a Charkov. Spojené štáty to okamžite popreli. Teraz WHO ale potvrdila, že Ukrajine odporučila ničiť patogény v ukrajinských laboratóriách.

 

 

Agentúra Reuters 11. marca exkluzívne informovala, že „veľmi nebezpečné patogény“ bude potrebné zničiť, aby sa zabránilo „možnému úniku“. Laboratóriá na Ukrajine, ktoré teraz oficiálne skúmajú aj „veľmi nebezpečné patogény“, sú v správe od „Reuters“ však označené ako „Laboratóriá verejného zdravia“. Rusko na druhej strane tvrdí, že sa tam vykonáva vojenský biovýskum. To by bol presný opak „verejného zdravia“.

 

Správa tiež hovorí o práci v ukrajinských laboratóriách nasledovne:

 

„Rovnako ako v mnohých iných krajinách má aj Ukrajina laboratóriá verejného zdravotníctva, ktoré skúmajú, ako znížiť hrozbu nebezpečných chorôb, ktoré v poslednom čase postihujú zvieratá aj ľudí, ako napríklad  COVID-19.“

Ale tieto laboratóriá finančne podporili Spojené štáty, Európska únia a WHO.

 

WHO však agentúre Reuters neprezradila, kedy bolo Ukrajine odporúčané patogény zničiť. A mlčí aj o typoch patogénov, ktoré sú v ukrajinských laboratóriách. Okrem toho nie sú uvedené žiadne informácie o tom, či Ukrajina postupovala v laboratóriách podľa odporúčania WHO.

 

Ukrajina a Washington tiež žiadosť agentúry Reuters nekomentovali.

 

Ruské obvinenia proti USA, že na Ukrajine sa narába s nebezpečnými patogénmi, boli vždy zdiskreditované ako „konšpiračná teória“. Aj v Bezpečnostnej rade OSN. Teraz WHO túto ruskú „konšpiračnú teóriu“ ale chtiac-nechtiac potvrdila.