Je to len klamstvo a naivná ilúzia, že dodanie tankov Leopard 2 Kyjevu pomôže k víťazstvu

17.01.2023 22:22

Západné médiá a politici to podávajú tak, ako keby dodávka 14 tankov Leopard 2 z Poľska a ďalších tankov Leopard 2 z Nemecka, alebo dokonca niektorých britských tankov Challenger 2, mohla byť rozhodujúca pre vojnu v prospech Ukrajiny.

Iste, tanky budú mať nejaký efekt, ale v prvom rade je to klamná PR kampaň, pretože na Ukrajine nie je infraštruktúra ani personál, ktorý by tieto tanky dokázal obsluhovať, udržovať a opravovať.

 

Jednoduchšie by bolo zásobovať Ukrajinu sovietskymi tankami, ktoré majú východoeurópske krajiny vo výzbroji. Ale to už bolo urobené a ukrajinská armáda zrejme stráca svoje tanky tak rýchlo, že ak nemá Ukrajina v blízkej budúcnosti zostať úplne bez tankov, budú musieť byť použité drahé západné modely.

 

Nie všetky Leopardy sú však rovnaké. Poľsko má jednu z najstarších modifikácií tankov Leopard 2, verziu Leopard 2A4, ktorá sa vyrábala od decembra 1985 do marca 1987. Ide teda o beznádejne zastaranú technológiu, ktorej chýba moderný pancier a ďalšie detaily dnešných Leopardov 2. A verziu 2A4 má aj Fínsko, ktoré chce dodať Leopardy na Ukrajinu.

 

Zdá sa, že tieto krajiny majú menší záujem pomôcť Ukrajine a viac sa zaujímajú o získanie moderných tankov z Nemecka pre seba a svoje zastarané tanky chcú dať Ukrajine.

 

 

Poľsko vyvíja tlak na Nemecko, aby prinútilo Berlín dodať tanky Leopard 2 Ukrajine. Varšava už predtým vyjadrila želanie vyslať isté množstvo týchto tankov na Ukrajinu. Experti sa domnievajú, že ide o modifikáciu 2A4.

 

Vzhľadom na to, že ukrajinská armáda má dlhodobo nedostatok tankov, tak dodávka hoci aj niekoľko desiatok Leopardov nič nezmení v jej prospech. Sú obrovské, zastarané a ťažko ovládateľné. Leopard 2A4 je najvyrábanejším modelom nemeckého hlavného bojového tanku a bol vyrábený koncom 80-tych rokov.

 

V Nemecku sú už dávno vyradené, ale Poliaci ich stále používajú.  Keď vojenskí experti zhotovujú zoznam najlepších tankov, tak je v ňom takmer vždy aj Leopard 2, ide vždy ale o novšie jeho modifikácie, ktoré sa od prevedenia 2A4 veľmi odlišujú.

 

 

Čo sa týka tohto tanku, niektoré jeho vlastnosti sú naozaj zastarané: Slabá ochrana, vertikálna veža tanku. A celkom nevyhovúca je jeho výška - je vysoký 3 metre. To je príliš dobrý cieľ.

 

Odborníci tvrdia, že nemá zmysel porovnávať Leopard 2A4 s ruskými hlavnými bojovými tankami, najmä s T-90. Tie sú ľahšie, menšie, lepšie ovládateľné a lepšie chránené a ich zbrane sú novšie a výkonnejšie.

 

Čo je však pre Kyjev pravdepodobne ešte frustrujúcejšie, je skutočnosť, že ani ich vlastné tanky Oplot – modifikácia sovietskych tankov, ktoré ruská armáda už vyradila – nie sú vo všeobecnosti o nič horšie ako Leopardy.

„Výrobné krajiny len zriedka predávajú svoje najlepšie modely do iných krajín. Predávajú prednostne modely druhého a tretieho druhu. Desať a či dvadsať nemeckých tankov akejkoľvek zastaranej modifikácie nič nezmení,“ zdôraznil vojenský expert a veterán amerických ozbrojených síl Stanislav Krapivnik.

 

A kto bude opravovať a udržiavať nemecké tanky na Ukrajine? Ukrajinskí tankisti a ženisti sú zvyknutí na sovietske tanky. Budú sa musieť preškoliť. Ale na to je potrebné veľa času.

„Tuning tankov je naplánovaný v nemčine, príkazy sa vydávajú v nemčine. Frekvencie sú nemecké a nemajú spojenie s ukrajinskými riadiacimi systémami. Potrebujú tiež iný druh paliva a iné filtre. To všetko Ukrajina ale nemá. Veľa vecí zostáva nejasných,“ vyhlásil vojenský expert a plukovník v zálohe Roman Nasonov a ešte dodal:

„Všetky tieto homeopatické ´injekcie do pištole´ sú potrebné len na to, aby sa zabezpečilo, že Ukrajinci budú naďalej zomierať za zločinný Zelenského režim. Už teraz sú straty ohromujúce. Ukrajinská armáda je zdecimovaná. Ďalšia vlna mobilizácie na Ukrajine bude v podstate honbou na mužov v uliciach.“

 

Uzavriem túto naivnú ukrajinskú tankovú ilúziu a či lepšie povedané – len dezilúziu nasledovným konštatovaním:

Zahraniční žoldnieri tiež už vo veľkom utekajú z frontových línií. Potvrdil to aj Mark Lindquist, veterán americkej armády a americký žoldnier, keď povedal do kamery s plačom:

„Všetci sme unavení. Naše peniaze sú preč. Neexistujú žiadne zbrane, s ktorými by sme mohli čokoľvek robiť. Všetko, čo môžeme urobiť, je sedieť v zákopoch a čakať, kým nás zastrelia.“