Je rýchla chôdza znakom dlhého a zdravého života?

12.06.2021 23:45

Výdatný a častý telesný pohyb je veľmi dôležitý pre toho, kto chce mať zdravý život. To vie veda už dávno.

Ale má vplyv na dĺžku života a predlžuje ho podstane aj rýchla chôdza? Predlžuje neustála rýchla chôdza náš život a robí ho aj zdravým?

Pred mnohými rokmi som spoznal v Bolívii jedneho starého, veľmi múdreho indiánskeho šamana, ktorý užíval veľký rešpekt svojich súkmeňovcov.

Mal vtedy osemdesiatjeden rokov, bol ale mimoriadne dynamický a veľmi aktívny, a to duševne, intelektuálne a aj telesne. Strávili sme spolu v rozhovoroch jeden celý deň a veľa sme pritom chodili.

Divil som sa vtedy veľmi, akú mal skvelú kondíciu a ako rýchlo dokázal chodiť a sa pritom vôbec neunavil.

Večer, keď sme sa lúčili, tak som sa o tom veľmi obdivne zmienil. Len sa usmial a povedal mi:

„Kto sa vyznačuje rýchlou chôdzou a dbá na svoje zdravie, ten bude veľmi dlho žiť. A dar rýchlej chôdze máš aj ty.“

Odkedy sa len pamätám, vždy som chodil rýchlo a robím tak dodnes (okrem toho aj pravidelne chodím behať okolo desať až dvanásť kilometrov).

Impulz k rýchlej chôdzi som mal v sebe už od detstva. Samozrejme, je možné si niečo také aj natrénovať, lebo veľká väčšina ľudí taký impulz nemá a chodí pomaly a čím sú starší, tým je ich chôdza pomalšia a neistejšia. To znižuje aj ich sebavedomie a zvyšuje obavy a neistotu, keď sú na ulici. A neistá a traslavá chôdza pôsobí negatívne aj na duševný stav a na myslenie a na intelektualitu. Osobnosť takého človeka sa preto začne postupne rozpadávať.

To všetko možno ľahko spozorovať už aj v pohľade takého človeka, z ktorého nevyžaruje sila, lebo oči pôsobia matne a unavene. A aj držanie tela prezrádza, že je v ňom už len málo zo zdravej dynamiky. Potom sa život už veľmi rýchlo a neodvratne kráti.

Všetko toto, i to čo mi povedal o chôdzi starý múdry bolívijský Indián, teraz našlo potvrdenie prekvapených vedcov.

Britskí vedci nedávno uverejnili jednu zaujímavú štúdiu, ktorej výsledky sa opierajú o údaje  získane od 500 000  britských občanov. Francesco Zaccardi a jeho kolegovia z University Leicester vyšetrovali dlhodobo, či existuje súvislosť medzi rýchlosťou chôdze a dĺžkou života. Účastníci tohto projektu boli na jeho začiatku 58 roční. V priebehu sedem rokov zomrelo z nich 12 800.

Vedci pritom zistili, že osoby, ktoré sa pravidene veľa a rýchlo pohybovali, mali veľmi dobré výhliadky na dlhý život. Podľa ich výpovede majú také ženy veľké predpoklady dožiť sa minimálne 88 rokov a muži minimálne 86 rokov.

Ešte dodám, že mnohí starší a starí ľudia, začnú mať aj problémy s rovnováhou, čo následne samozrejme zhoršuje ešte viac ich chôdzu, a to potom ešte viac zvyšuje problémy s dodržiavaním rovnováhy, až napokon sa cit pre rovnováhu úplne stratí a prichádza k pádom a tým aj k strate schopnosti chodiť.

Kto ale chodí pravidelne veľa a rýchlo, tak mu nehrozí vo vysokom veku strata rovnováhy.

K