Je pre Ankaru už aj minister USA Tillerson teroristom?

14.02.2018 23:28

Tillerson je v Amane a odtiaľ odletí do Ankary. Napätia medzi Tureckom a USA sa stupňujú. Prezident Erdogan  varoval predvčerom USA veľmi dôrazne.

Odkázal americkej armáde, ktorej početné oddiely sa nachádzajú v severnej Sýrii, aby sa urýchlene stiahli preč z mesta Manbidž, lebo inakšie sa ocitnú pod palbou tureckých zbraní. Mesto je pod kontrolou ozbrojených kurdských milícií YPG a americkí vojaci im pomáhajú v boji proti ISIS.

Tých istých Kurdov ale prepadla turecká armáda, keď 20. januára vtrhla do Sýrie, lebo Erdogan ich pokladá za nebezpečných teroristov, ktorí vraj ohrozujú bezpečnosť Turecka.

Erdogan mal v utorok veľmi plamennú reč v Ankara pred frakciou svojej strany AKP a vyhrážal sa americkým vojakom v Sýrii, že ak sa nestiahnu a neprestanú podporovať kurdských teroristov, tak že utŕžia tvrdé osmanské zaucho.

Turecký prezident povedal doslovne:

“Určite nebudeme na nich úmyseľne zameriavať naše zbrane. Ale už teraz oznamujeme, že každého teroristu, ktorého tam zastihneme, aj zničíme a vykynožíme. Začneme hneď s tými, ktorí stoja priamo vedľa nich (to ale znamená, že Erdogan predsa len hrozí americkým vojakom, že najprv budú zničení oni, ak tam ostanú). A až potom pochopia, že by bolo pre nich lepšie, keby neboli ostali pri teroristoch, ktorým tak priateľsky poklepávajú na ramená.“

Erdogana jeho prívrženci za to odmenili obrovským neutíchajúcim potleskom a prevolávaním na slávu.

A Erdogan, sultán z Bosporu, by nebol Erdoganom, keby ešte nebol doložil:

„Je celkom jasné, že títo, ktori hovoria, že budú reagovať tvrdo, ak ich napadneme (minulý týždeň navštívil amerických vojakov v sýrskom Manbidži, generál Paul Funk a hrozil tam pred svojimi vojakmi Ankare s tvrdou odpoveďou, ak ich Turci napadnú), ešte nikdy nepocítili žiadne osmanské zaucho.“

Erdogan tak dáva jasne najavo, že ten, kto pomáha kurdským teroristom, je pre neho tiež len teroristom. V tomto prípade sú to americkí vojaci a americkí generáli. Ale tí len vykonávajú rozkazy svojich nadriadených a k tým patrí napr. aj minister zahraničia Tillerson.

V tomto prípade je aj on podľa Erdoganovej logiky nebezpečným teroristom. A čo robí Erdogan s teroristami a ich pomocníkmi, ak sa mu dostanú do rúk?

Okamžite putujú do väzenia, medzi nimi aj viacerí nemeckí občani, ktorých Erdogan vyhlásil za pomocníkov teroristov. Sú to aj viacerí nemeckí žurnalisti a tí tiež  sedia v tureckých väzeniach, ako napr. Deniz Yücel, ktorý je už rok vo väzení.

Takže pre Tillersona, ktorý priletí vo štvrtok do Ankary, to môže byť jeho posledná služobná cesta, lebo mu hrozí nebezpečie, že sa z nej už nevráti.

Možné je však aj to, že Erdogan urobil výnimku a že tomuto „pomocníkovi teroristov“ (inakšie vyjadrené sú to kurdskí bojovníci za vznik slobodného štátu Kurdistanu) dal záruku, že neskončí v tureckej base.