Japonský vulkán Ontake v sobotu zabíjal ľudí

29.09.2014 16:14

 

Japonský vulkán Ontake, vysoký 3067 metrov, je známy svojou neodolateľnou prírodnou krásou. V sobotu poobede prekvapujúco vybuchol a zasypal horúcim popolom a žeravými kameňami svoje okolie. Ontake pravidelne navštevujú početní horolezci i mnohí obdivovatelia jeho nádhernej panoramatickej prírody.

Jeho prudká a nečakaná sobotňajšia erupcia spôsobila smrť desiatok ľudí, ktorí putovali jeho svahmi, ako aj smrť tridsiatich horolezcov, ktorých telá objavili záchrancovia bezprostredne v blízkosti krátera vulkánu, kde nemali absolútne nijakú šancu uniknúť horúcej smrti.

Hrubá vrstva popola pokrýva teraz veľké časti svahov Ontake.

Šťastie malo množstvo ďalších ľudí, ktorí neboli tak blízko kráteru a podarilo sa im v panike dobehnúť do ochranných betonových úkrytov, ktoré boli postavené práve k tomuto účelu. Približne 230 ľudí sa mohlo takto zachrániť pre smrtiacou silou vulkánu.

Okrem nich bolo zranených ďalších asi 50 ľudí.

Japonská vulkanologická stanica vydala výstrahu pred ďalšími erupciami a v tejto súvislosti udala ako životunebezpečnú zónu kruh, s polomerom dva kilometre okolo vulkánu. 

V Japonsku je najviac vulkánov na svete, počtom 265, najvyšším z nich je Fujiyama (fuji je po japonsky vulkán), s výškou 3776 a je zároveň aj najvyšším vrchom Japonska. Potom nasleduje Island, kde je 130 vulkánov.