Izraelský expremiér Ehud Barak: Netanjahu nesie osobnú zodpovednosť za teroristický útok Hamasu

20.10.2023 23:38

Netanjahu nesie osobnú zodpovednosť za najväčšie zlyhanie v dejinách Izraela,"

vyhlásil Ehud Barak.

 

Napriek varovaniam zo strany vojenských a spravodajských predstaviteľov Netanjahu presadil reformu súdnictva, ktorá rozdelila Izrael, a tým ho veľmi oslabila.

Netanjahu je obvinený z korupcie, podvodu a porušenia dôvery vo viacerých prípadoch. Ten obvinenia odmieta. Proti jeho plánom niekoľko mesiacov demonštrovali státisíce ľudí.

 

„V súčasnosti sa Izrael musí sústrediť na víťazstvo vo vojne proti Hamasu. Potom sa však Izrael bude musieť odvážiť urobiť nový začiatok – bez Netanjahua. Človek, ktorý všetko zničil to v žiadnom prípade nemôže napraviť. Na druhej strane vítam súčasnú mimoriadnu vládu. Veci sú zatiaľ vyriešené,“

povedal Barak.

 

Podľa prieskumu sa veľká väčšina Izraelčanov domnieva, že premiér Benjamin Netanjahu je zodpovedný za bezpečnostné nedostatky počas prípravy na veľký útok Hamasu spred takmer dvoch týždňov.

 

Podľa izraelských novín Maariw tento názor vyjadrilo 80 percent z 510 opýtaných Izraelčanov v stredu a vo štvrtok.

 

Dokonca aj v radoch Netanjahuovej strany Likud je 69 percent toho názoru, že Netanjahu musí prevziať zodpovednosť. Doteraz to jednoznačne neurobil.

 

Netanjahuova popularita však veľmi utrpela:

 

Až 48 percent zastáva názor, že lepším šéfom vlády by bol opozičný politik a bývalý minister obrany Benny Gantz. A len 28 percent si myslí, že Netanjahu je lepšia voľba.

 

Je ale veľmi prekvapujúce zistenie, že len 65 percent všetkých opýtaných je za očakávanú pozemnú ofenzívu v pásme Gazy.