Izrael mal svojho času veľký záujem o to, aby Hamas kontroloval Gazu a mal nad ňou moc! Existujú o tom zadokumentované informácie

14.10.2023 12:03

O tom sa ale nikdy nikde v západných médiách nepísalo.

Hamas bol založený krátko po začiatku prvej intifády v decembri 1987. Hamas je skratka arabského názvu pre „Hnutie islamského odporu“. Samotné slovo znamená „horlivosť“.

Hamas je klasifikovaný západnými štátmi ako teroristická organizácia. Cieľom Hamasu bolo a aj je založenie samostatného nezávislého štátu Palestína.  

 

Spočiatku fungoval ako čisto charitatívna organizácia, zakladal školy a iné sociálne inštitúcie, čím si získal širokú popularitu medzi chudobným obyvateľstvom pásma Gazy a to viedla k víťazstvu v posledných voľbách na palestínskych územiach v roku 2006. 

 

Izrael ale v žiadnom prípade nechcel pripustiť vznik štátu Palestína, a tak sa začala radikalizácia Hamasu a narastala aj jeho nenávisť voči Izraelu. To je len niekoľko z faktov ku vzniku konfliktu Hamasu s Izraelom.

 

Vo Wikileaks z roku 2010 je zadokumentovaný záujem Izraela o také pásmo Gazy, ktoré je kontrolované Hamasom.

 

Publikácie Wikileaks zostávajú dôležitým zdrojom pre pochopenie súčasných konfliktov. Existujú napr. aj záznamy, že CIA očakávala ruskú inváziu na Ukrajinu už v roku 2008, ak by sa kurz Ukrajiny k NATO bol veľmi priblížil.

 

A k izraelskému konfliktu s Hamas na Blízkom východe preto môže  k jeho objektívnemu posúdeniu veľa prispieť aj archív Wikileaks.

 

V nedeľu na to opäť upozornila aj X-stránka investigatívnej platformy.

 

Publikácia z roku 2010 ukazuje, že šéf izraelských tajných služieb nabádal Hamas, aby prevzal kontrolu nad pásmom Gazy.

 

Konkrétne ide o diplomatickú depešu (t. j. neverejnú komunikáciu medzi diplomatmi, hlavami vlád a pod.) medzi vtedajším šéfom izraelských tajných služieb Amosom Yadlinom a americkým veľvyslancom v Izraeli Richardom Jonesom.

 

Yadlin dnes vedie Inštitút pre stratégie národnej bezpečnosti v Tel Avive.

 

Strana Hamas vyhrala palestínske parlamentné voľby v januári 2006, ale nemohla vytvoriť vládu, ako to vyžaduje palestínska ústava.

 

V júni 2007 bola strana Hamas schopná zostaviť svoju vládu v Gaze po mesiacoch pokusov o prevzatie moci zo strany strany Fatah podporovanej Spojenými štátmi. Zmienená depeša bola zaznamenaná len niekoľko hodín pred vytvorením vlády Hamasu v Gaze v júni 2007.

 

V uniknutom prepise komunikácie Yadlin americkému veľvyslancovi oznámil, že by bol "veľmi šťastný", keby Hamas vytvoril vládu v pásme Gazy, "pokiaľ nebude mať (vzdušný alebo námorný) prístav".

Izrael by potom spolupracoval s konkurenčnou palestínskou stranou Fatah na zostavení vlády vo West Bank a podkopal by vládu Hamasu v Gaze.

 

Ihneď po stretnutí Yadlina a veľvyslanca Jonesa, keď Hamas vytvoril svoju vládu v pásme Gazy a Izrael koncom decembra 2008 spustil masívne obliehanie a najväčší útok na pásmo Gazy, presne to sa stalo.

 

O blízkom vzťahu v minulosti medzi Hamasom a Izraelom  už pred časom informovali aj nemecky píšuce alternatívne portále.

 

„Symbiotický vzťah“ medzi izraelským štátom, najmä za vlády Bibi Netanjahua a radikálnou islamistickou silou Hamas zhrnul veľmi fundovane aj rakúsky intelektuál, autor, publicista Fabian Lehr vo videu, ktoré je na:    www.youtube.com/watch?v=VWwdWlpTgck

 

Lehr poukazuje jednoznačne na to, že krvavý konflikt v Izraeli v žiadnom prípade nezačal len cez víkend. Každý konflikt má svoju históriu – najmä tie, ktoré obklopujú Izrael a Palestínu. Na svete sotva existuje iný región, o ktorom by sa tak emotívne hovorilo.

 

Vo svojom štvrtkovom príspevku na to upozornil aj Elon Musk.