Island: Premena skleníkových plynov na kameň. Zachrání nová metóda stabilitu klímy?

18.11.2021 23:03

Vedecky potvrdený nárast obsahu CO2 v atmosfére, ktorý je od čias priemyselnej revolúcie našej civilizácie evidentný, destabilzuje našu klímu. Na Islande v súčasnosti testujú inžinieri nový objav. Ide o špeciálnu komplexnú mašinu, ktorá je schopná filtrovať z atmosféry pre klímu škodlivý skleníkový plyn.

Nová technológia, testovaná na Islande od septembra, je v stave premeniť skleníkový plyn na kameň. Zariadenie je umiestnené na úpätí vulkánového masívu Hengil,  tridsať kilometrov od Reykjaviku. Z atmosféry získaný klíme škodlivý CO2 je podzemným potrubím privádzaný do kameniny.

Celý projekt bol vypracovaný v spolupráci švajčiarskej firmy Startups Climeworks a islandských firiem Carbfix a ON Power.

V zariadení sú veľké selektívne filtre, ktoré zachytávajú CO2 molekuly. Keď sú filtre celkom zaplnené, tak sú ohriate na sto supňov, tak sa získa čistý plyn. Ten je následne transportovaný podzemnými potrubiami o dĺžke troch kilometrov. Potom sa pod tlakom plyn rozpustí vo vode. Nasleduje ďalšia fáza tohto procesu a zmes vody a plynu vnikne pod vysokým tlakom v hĺbke 800 až 2000 metrov do pórovitého bazaltu.

Tam príde k reakcii CO2 s kalciom, magnéziom a železom a do dvoch rokov vzniknú tvrdé vápnikové usadeniny.