Irán nasleduje Rusko a Čínu: Úplne sa vzdáva používania dolárov v obchode BRICS

06.01.2024 20:57

Podľa námestníka iránskeho ministra zahraničných vecí Aliho Bagheriho Kaniho Irán, podobne ako ostatné členské štáty BRICS, rýchlo pokročí v „dedolarizácii“ ekonomických vzťahov v rámci aliancie.

 

Aliancia krajín Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika (BRICS) sa na summite v Johannesburgu v auguste 2023 rozhodla prijať Irán, Saudskú Arábiu, Spojené arabské emiráty, Egypt, Etiópiu ako „ riadnych členov“. Táto aliancia je teraz známa ako BRICS+.

Expanzia aliancie by dala nový impulz spolupráci v rámci skupiny, a preto by mala aj významný globálny vplyv, hovorilo sa vtedy. Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sa vtedy vyjadril prostredníctvom videa z Moskvy, hovoril o „nezvratnom procese dedolarizácie“, ktorý v aliancii bude prebiehať.

 

Teraz Ali Bagheri Kani, pre tlačovú agentúru RIA Novosti povedal, že Teherán, podobne ako ostatné ekonomické mocnosti BRICS, chce úplne odstrániť americký dolár z obchodných a ekonomických vzťahov v rámci skupiny.

Vysvetlil:

„V rámci organizácie sme naplánovali mnoho misií a spoločných aktivít s ostatnými krajinami BRICS. Jednou z najdôležitejších úloh sa stala dedolarizácia obchodných a ekonomických transakcií, ako aj finančnej spolupráce. Práca v tejto oblasti spolupráce BRICS sa už začala. Dúfame, že budeme môcť posilniť a rozšíriť príslušné opatrenia, aby sme túto úlohu zrealizovali čo najrýchlejšie.“

 

Podľa ruského premiéra Michaila Mišustina vedúce krajiny BRICS Rusko a Čína teraz takmer už úplne prestali používať americký dolár v bilaterálnom obchode.

 

Na svojom nedávnom stretnutí s čínskymi a ruskými predstaviteľmi Mišustin uviedol pred médiami, že viac ako 90 percent obchodu medzi týmito dvoma krajinami prechádza cez ruský rubeľ alebo čínsky jüan. To ukazuje takmer „úplnú dedolarizáciu ekonomických vzťahov“.

 

Podľa ich vlastných informácií predstavuje päť krajín BRICS v súčasnosti 42 percent svetovej populácie, 30 percent celosvetovej rozlohy krajin a 24 percent celosvetovej ekonomickej produkcie.