Infantilná šou Bidena a Zelenského sa rýchlo skončila a „hrdina“ letel späť s (takmer) prázdnymi rukami

24.12.2022 23:11

To priznal dokonca aj proamerický nemecký mainstream. Niečo také by ešte donedávna nebol urobil. Vo svojom „demokratickom“ spravodajstve o Ukrajine celé mesiace len jednostranne preháňal a luhal non plus ultra – odrazu sa ale v mainstreame začínajú ozývať už aj trochu kritickejšie tóny smerom na Kyjev.

V ďalšom niečo z toho čo písal po odlete Zelenského z Washingtonu renomovaný Sueddeutsche Zeitung:

„Joe Biden sa pozerá s úplne jasným pohľadom na krviprelievanie na Ukrajine. Vplyv USA rastie. Čo ale potom, ak tento vojenský konflikt bude pretrvávať a pretrvávať, a to bez víťazného konca? (tieto tri vety si navzájom absurdne a nezmyselne protirečia – moja poznámka).

Prijatie ukrajinského hrdinu vo Washingtone trvalo len niekoľko hodín, potom sa USA opäť museli venovať domácim problémom. Znepokojuje ich ale aj politická zima v Európe, ktorá nechce ustúpiť, aj keď sú západní experti istí tým, že Putin už vojnu nemôže vyhrať.

Zatiaľ sú ale na tom rovnako aj agresor, aj jeho obeť – sú uviaznutí vo vojne, kde nevíťazí ani jedna strana.

Ale Kyjev aspoň dosiahol politický úspech – v osobe prezidenta Zelenského bol účastný veľkej brilantnej demonštrácie solidarity, ktorú usporiadal americký prezident Biden, ktorý sa až dovtedy vyhýbal blízkosti kolegu z Kyjeva.

Keď sa však Zelenskyj vrátil do Kyjeva a pozornejšie si pozrel posledný zoznam amerických dodávok zbraní a finančnej podpory, tak mu zmizol úsmev z tváre.

Aj keď Kongres na svojom poslednom zasadaní odsúhlasil Kyjevu obrovskú finančnú podporu na rok 2023, tak ukrajinský zoznam zbraní, ktoré si od Washingtonu želal Kyjev, ostal z veľkej časti odignorovaný – chýbali ťažké zbrane ako raketové systémy, drony, bojové lietadlá, moderné tanky ako americký M1 Abrams a nemecký Leopard 2. Zo všetkého, čo si Kyjav želal, dostane len jediný exemplár Patriotu.“

Po týchto riadkoch zo Sueddeutsche Zeitung môžeme konštatovať spolu s niektorými vojenskými expertami USA, že vláda Joe Bidena poskytla Kyjevu len toľko vojenských prostriedkov, aby sa ukrajinská armáda mohla v najlepšom prípade ubrániť očakávaným silným ruskym útokom. V žiadnom prípade ale nie toľko, aby dokázala Rusov vytlačiť z Ukrajiny.

Odkaz Bidenovej vlády Kyjevu možno vyjadriť symbolicky nasledovným mottom: Krv, pot a slzy.  Je to podľa vzoru známej reči Winstona Churchilla z roku 1940.