Ilúzie Západu o víťazstve Ukrajiny sa už rýchlo tratia – Rusko je neporaziteľné a víťazí nielen na fronte! Len naivní hlupáci ho podceňujú!

13.10.2023 13:30

Západ mal od ukrajinskej protiofenzívy veľké očakávania – investoval do nej nesmierne veľa, pričom ožobračoval svoje národy a predkladal im ilúzie a výmysly o ukrajinských úspechoch. Lži ale postupne vychádzali najavo, až napokon im ľudia prestali veriť.

 

Sklamanie z neúspechu spôsobuje v protiruskom tábore rastúce napätie. Vojny sa však nevyhrávajú len na fronte. Ako dlho sú národy Západu ešte pripravené prinášať obete pre víťazstvo Ukrajiny, ktoré je v nedozierne?

 

Okrem vojenskej zručnosti netreba podceňovať ani podporu vlastného obyvateľstva a spojencov pre úspech vo vojne a najmä v takej vojne, ako je táto protiruská vojna.

 

Ubúdajúce nadšenie Američanov pre vojnu spolu s ochotou Vietnamcov prinášať obete boli rozhodujúcim faktorom porážky USA vo Vietname. Náladu na samotnej Ukrajine je ťažké posúdiť, ale aj tam nadšenie už rýchlo upadá.

 

Zmena nálady voči Ukrajine je na Západe i v USA zreteľná a očividná. Argumentov pribúda a maskovať konflikty záujmov je čoraz ťažšie. Ich zoznam je čoraz dlhší.

 

Na začiatku vojny západné ilúzie a spočiatku aj rafinované klamstvá živili nádeje na rýchle víťazstvo Ukrajiny a zdrvujúcu porážku Ruska.

 

Hovorilo sa o skaze a dekolonizácii obrovskej ríše. To by znamenalo rozdelenie krajiny na mnoho menších celkov. Podobne ako v prípade Juhoslávie sa predpokladalo, že tieto novovzniknuté štáty by sa mohli začleniť do Západu cez iluzórne vyhliadky a sľuby na zlaté časy, ale v prípade potreby aj s vojenským tlakom.

 

Tento plán nevyšiel. Po neúspechu rokovaní v Istanbule sa Rusko pripravilo na dlhší vojenský konflikt a bolo naň na rozdiel od Ukrajiny a Západu pripravené!

 

Ruská armáda sa dôkladne zakopala vo svojich pozíciách a nechala prísť nepriateľa. Čoskoro ľudia na Západe hovorili o zákopovej vojne, porovnateľnej s prvou svetovou vojnou, ale prehliadli podstatný rozdiel.

 

V prvej svetovej vojne boli obe strany na rovnakej technologickej úrovni, takže ani jedna strana si nemohla nárokovať rozhodujúcu výhodu.

 

Ruská armáda však zbrojnou technológiou a výrobnými kapacitami ďaleko prevyšuje ukrajinskú armádu a ani západné zbrane nepriniesli žiadnu strategickú výhodu.

 

Hoci Ukrajine bol sprístupnený čoraz modernejší západný materiál, nepodarilo sa dosiahnuť žiadny prelom. Ruská armáda zostala na svojich pozíciách, ustupovala z odkrytých pozícií a podnikala len riadené ofenzívy.

Tak dobre šetrila vlastný personál, pokiaľ sa to vo vojnách dá povedať, a zdecimovala sily útočiacich Ukrajincov.

 

Na rozdiel od západných tvrdení, Rusko nikdy nemalo záujem o dobytie Ukrajiny, nieto o útok na západné štáty, ale len o zničenie hrozby namierenej proti vlastnej krajine. To Rusko vždy uvádzalo ako cieľ vojenskej operácie, či tomu Západ chcel veriť alebo nie.

 

Nevydarené plány

 

Ukrajinské víťazstvo bolo čoraz vzdialenejšie.

 

Ukrajinská ofenzíva po týždňoch prehratých bojov zatiaľ nikde nedokázala dosiahnuť žiadne rozhodujúce prielomy. Počiatočná istota víťazstva na Ukrajine a na Západe čoraz viac ustupovala dezilúziám. Vojnové ciele sa nepodarilo dosiahnuť napriek enormnému nasadeniu ľudí a materiálu na fronte. S vojenským neúspechom vystriedala bezmocnosť a zúfalstvo istotu víťazstva v priebehu leta 2023. Napokon to celé stroskotalo na jeseň.

 

Neúspech bolo potrebné ospravedlniť vzhľadom na vysoké očakávania a chvály, ktoré sa predtým spievali o západnom materiáli a ukrajinskej vôli po slobode.

 

Pochybnosti o užitočnosti ukrajinského dobrodružstva narastajú. Vzhľadom na obrovské obete a bremená, ktoré boli uvalené na ich vlastné národy na Západe, nebolo možné naliať ľuďom čisté víno.

 

Zdá sa, že existuje príliš veľký strach, že by sa potom celá protiruská politika Západu mohla stratiť v ničiacom hneve tých, ktorí boli oklamaní.

 

Západní politici namiesto hľadania príčin neúspechu a sebakritiky hľadali vinníkov. Západ obvinil ukrajinskú vojnovú taktiku a korupciu vo vedení armády.

Minister obrany Alexej Reznikov musel odísť. Oficiálnym dôvodom bola korupcia na úradoch, kde sa vraj udeľovali výnimky výmenou za peniaze. Štátni zamestnanci boli prepustení a nahradení frontovými bojovníkmi, ktorí podľa ukrajinského vedenia vedia, čo je v stávke.

 

Aj to je ale len klamná ilúzia. Dokonca aj niektorí EÚ politici sú toho názoru, že korupcia je na Ukrajine takpovediac všadeprítomná.

 

Rusko je neporaziteľné a čoraz viac národov sa pridáva na jeho stranu, a to nielen v  Ázii, Afrike  či latinskej Amerike, ale i v Európe!