IB - Identitäre Bewegung – nové pravicové hnutie v Nemecku

12.09.2016 00:14

Vzniklo v roku 2003 vo Francúzsku a už je medzinárodné. Je proti kancelárke Merkel a proti jej politike. Je za návrat k národným štátom v Európe. Je pravicovo konzervatívne.

Jeho hlavné politické požiadavky znejú:

Strážiť svoje hranice!

Ochraňovať svojich občanov a zabezpečiť im dobrý život.

Ochraňovať identitu národa a jeho kultúru!

Symbolom hnutia je čierna zástava, v ktorej strede  je veľká žltá lambda – grécke písmeno. V antickom Grécku bola lambda symbolom vládcu s bičom, ktorý ním trestal všetkých, ktorí sa proti nemu postavili.

Dozvedel som sa od jedného predstaviteľa hnutia, že pre IB má byť týmto vládcom národ a bič sú všetky mu dostupné prostriedky, ktorými obhajuje svoju suverenitu a identitu proti každému, kto by ju chcel narušiť.

Odkedy je toto hnutie aktívne aj v Nemecku, tak upozorňuje rôznymi bombastickými aktivitami na seba a na situáciu ohrozenia nemeckého národa cudzími kultúrami.

Napríklad v roku 2015 obsadili jeho členovia centrálu SPD v Berlíne a Hamburgu. Pred niekoľkými dňami sa nad ránom objavili na svetoznámej Brandenburskej Bráne v Berlíne, vo výške 26 metrov, šiesti aktivisti IB, ktorí tam upevnili veľké transparenty s politickými heslami hnutia. Trvalo to niekoľko hodín, kým sa polícii podarilo ich dostať dole a strhnúť ich transparenty. Fotky z ich akcie obehli svet.

Z pohľadu Merkel a jej vlády je to nebezpečné hnutie, ktoré už aj rýchlo „opečiatkovali“ ako nepriateľov islamu a utečencov. Ale Merkel a jej ľudia ešte pred rokom verejne vyhlasovali absolútnu nehanebnosť a síce to, že ľudia, ktorí odmietajú utečencov sú rasisti a boli mnohí, ktorí s tým súhlasili. Niečo také nemá s demokraciou nič spoločné. Pre kancelárku je však každý, kto je proti jej utečenckej politike, ktorá vyvolala nielen v Nemecku chaos, obavy a neistotu, potenciálnym nebezpečím pre jej chápanie demokracie.

Aktivity IB majú za cieľ upozorňovať na  rastúcu islamizáciu Nemecka a na neustále pribúdanie elementov cudzích kultúr na úkor vlastnej, nemeckej. 

Spolkový úrad pre ochranu ústavy označil hnutie IB za organizáciu nepriateľskú voči islamu a cudzincom a naviac aj ako hrozbu pre demokraciu a ho sleduje.

IB vzniklo v roku 2003 vo Francúzsku a medzičasom má aktivistov, členov a prívržencov po celej Európe. Hnutie bojuje za takzvaný etnopluralizmus, čo znamená asi toľko, ako Francúzsko Francúzom, Nemecko Nemcom, atď,…..ale aj Sýria Sýrčanom. Jednoznačná identita národov a ich národných kultúr musí ostať natrvalo uchovaná.

Pre merkelizmus je toto hnutie nepríjemnou hrozbou a v kombinácii s AfD, s ktorou je takmer vo všetkom konformné, o to viac.