Hypersonické rakety: Rusko tu má vysokú technologickú prevahu nad USA

26.06.2023 12:32

Na Západe sa v médiách často zdôrazňuje prevaha USA voči Rusku v technológii zbraňových systémov. Nič sa ale nehovorí o jasnej prevahe Ruska nad USA v rozhodujúcich oblastiach zbraní, a to v bojových lietadlách, systémoch protivzdušnej obrany a hypersonických raketách.

 

 A sú to práve tieto zbrane, ktoré radikálne menia spôsob vedenia vojny. V prvej svetovej vojne to boli tanky, čo zohrávali rozhodujúcu rolu, v druhej svetovej vojne to už boli lietadlá. Bojové skupiny lietadlových lodí boli neodolateľnou silou, kamkoľvek prišli, a odvtedy vládli moriam.

 

Ale hypersonické presné strely spôsobili, že tieto sily už nie sú veľmi efektívne a životaschopné. Kinžal a ďalšie ruské hypersonické zbrane robia z bojových skupín lietadlových lodí ľahkú korisť.

 

Ruská hypersonická raketa Kinžal letí rýchlosťou 12 až 15 Mach - to je 4 až 5 kilometrov za sekundu - a nič v arzenáli západnej obrany nemôže zastaviť jej útok. Počas vojny na Ukrajine prvý úder Kinžalom prišiel asi mesiac po začatí bojových akcií na Ukrajine, bol ohromujúco efektívny a Západ ho zamlčiaval.

 

Ruské ozbrojené sily zaútočili na veľký sklad zbraní na Ukrajine, ktorý bol vybudovaný v sovietskych časoch, a to tak, aby odolal jadrovému úderu. Bol 170 metrov pod zemou a chránený vrstvami pancierového betónu.

 

Keď sa Kinžal už nachádza nad cieľom, tak prudko zmení smer a pohybuje sa vertikálne, pričom si  zachová aj obrovskú kinetickú energiu.

 

Prvý úder jednou raketou Kinžal dokonale zničil tento veľký ukrajinský podzemný sklad zbraní. Západ bol nepríjemne prekvapený vysokou účinnosťou tejto zbrane.

 

Raketa Kinžal bola skonštruovaná s výslovným účelom ničiť bojové skupiny lietadlových lodí. Ak  dokázala zničiť podzemný sklad zbran vybudovaný tak, aby odolal jadrovému útoku, tak dokáže prerezať aj lietadlovú loď ako nôž maslo.

 

Každá raketa, ktorá opustí obežnú dráhu Zeme, cestuje „nadzvukovou“ rýchlosťou. Vo vesmíre nie je žiadna atmosféra ani odpor, takže všetko letí jednoducho nadzvukovo.

 

Ruské hypersonické raketami sú mimoriadne o.i v tom, že to dokážu aj v zemskej atmosfére.