Hrubé črevo a mozog úzko spolupracujú. Ak mu je dobre, je dobre aj jeho vlastníkovi !

27.06.2023 12:07

Ako presne interagujú črevo a mozog, výskum zatiaľ neobjasnil. Je však známe, že nervové systémy týchto dvoch orgánov sú navzájom priamo spojené.

Keď sme vzrušení, môžeme pociťovať zvieranie v žalúdku, keď sme zamilovaní, možno cítime mravčenie:

 

Tento príslovečný pocit v bruchu môžeme skutočne cítiť v mnohých situáciách. Je to preto, že naše hrubé črevo je priamo spojené s naším mozgom. Toto spojenie sa nazýva os čreva a mozgu.

 

Okrem prepojenia s mozgom má hrubé črevo aj vlastný nervový systém, ktorého mechanizmy zasa ovplyvňujú mozog. Ale ako presne sa to deje, je stále predmetom výskumu.

Je dôležité poznamenať, že v ľudskom tele sú tri hlavné nervové systémy:

 

Centrálny nervový systém pozostáva z mozgu a miechy

 

Periférny nervový systém zahŕňa časti mimo mozgu a miechy, ako sú nervové vlákna, ktoré spájajú hlavu, ruky a nohy s mozgom

 

Nervový systém hrubého čreva

 

Ten je rovnako zložitý ako miecha. Ide o samostatnú sieť nervov iba v tráviacom trakte. Kontroluje napríklad, ktoré tráviace šťavy sa uvoľňujú.

Reguluje tiež rytmické pohyby čriev.

Niektorí z vás si to určite všimli:

Ak napríklad ticho ležíme na posteli, neraz počujeme škvŕkanie v žalúdku.

 

Nové poznatky vďaka vibračnej kapsule

 

Pre výskum sú presné mechanizmy a účinky tohto spojenia stále nejasné. V štúdii výskumníci v USA podrobnejšie skúmali os čreva a mozgu.

 

V rámci tohto výskumu probanti prehltli vibračnú kapsulu a venovali pozornosť tomu, kde počas experimentu cítili vibrácie. Zároveň sa merala mozgová aktivita:

 

Vedci tak po prvýkrát dokázali pochopiť, ktoré oblasti mozgu používame na „prehmatávanie“ čriev.

 

Spojenie medzi hrubým črevom a mozgom je známe už nejaký čas, no štúdia ukazuje, aké dôležité je toto prepojenie a ako silne sa mechanizmy oboch orgánov navzájom ovplyvňujú.

 

To môže v budúcnosti zohrať rolu najmä pri liečení rôznych chorôb. Už dlho je známe, že choroby môžu migrovať aj z čriev do mozgu cez os črevo-mozog. Pravdepodobne sa to deje napríklad pri BSE. Treba ešte skúmať, do akej miery má všetko, čo si dávame do čriev, vplyv aj na mozog. Už teraz možno vychádzať z toho, že ide o veľký vplyv.

 

V každom prípade je pre zdravie hrubého čreva veľmi dôležité nefajčiť, minimum alkoholu – najlepšie žiadny -  pravidelný pohyb, napríklad plávanie alebo niekoľkokilometrový beh.