Hrozil H. Seehofer Frau Merkel vystúpením Bavorska z Nemecka? Odrazu obrátila kabát

14.09.2015 22:32

Angela Merkelová prekvapujúco a celkom nečakane odrazu zmenila svoju politiku v problematike utečencov. Stalo sa tak po tom, ako ju veľmi tvrdo kritizoval šéf  bavorskej CSU a ministerský predseda Bavorska, Horst Seehofer. Kancelárka Merkelová ho bez predošlých konzultácií postavila pred hotovú vec:

Mníchov musel prijímať na základe nariadenia kancelárky behom niekoľkých dní desaťtisícky utečenov, ktorí prichádzali z Viedne vlakmi do hlavného mesta Bavorska. 

Od spriateleného redaktora z bavorskej televízie som sa dozvedel, že prišlo k tvrdej konfrontácii Seehofera s Merkelovou a že šéf CSU hrozil s vážnymi konzekvenciami, ak berlínska vláda neurobí okamžité opatrenia proti nekontrolovanému prúdeniu utečencov do Nemecka. Ešte minulý týždeň to z úst kancelárky znelo tak, že Nemecko bez problému bude prijímať v najbližších rokoch každoročne státisícky utečencov.

Okrem toho Horst Seehofer označil celú utečeneckú politiku kancelárky ako veľkú chybu a povedal, že dostala Nemecko až tak ďaleko, kedy sa situácia s utečencami vymkla akejkoľvek kontrole. V Spiegli vyjadril Seehofer názor, že Merkelová urobila takú obrovskú chybu, ktorá bude Nemecko ešte veľmi dlho zamestnávať. Podľa neho sa situácia už teraz nedá dostatočne kontrolovať. 

To isté prízvukoval niekdajší spolkový  minister vnútra Friedrich. K svojmu šéfovi Seehoferovi sa pridal aj jeho minister financií, Markus Söder, ktorý hovoril o totálnej preťaženosti Nemecka prúdmi utečencov. V radoch členov CDU a CSU, ale samozrejeme aj bežných ľudí, občanov so starých spolkových krajín, sa šíri názor, že ak by bol kancelárom Horst Seehofer a nie Angela Merkelová, tak by Nemecko nikdy nebolo bez kontrol prijímalo utečencov a už v žiadnom prípade nie také množstvo. 

Veľká časť funkcionárov SPD, ale aj CDU reagovala pobúrene na Seehoferove vyhlásenie, že chce pozvať do Mníchova na rozhovory maďarského premiéra Viktora Orbána, pričom zároveň vyjadril aj porozumenie pre nekompromisný postoj Maďarska k utečeneckej problematike. 

 

Môj komentár:

 

Medzi riadkami to znamená toľko, že Seehofer a CSU, prinútili Merkelovú, aby zaviedla kontroly na hraniciach a aby Nemecko prestalo nekontrolovane púšťať do krajiny každého, ktorý prehlási, že je utečencom zo Sýrie. Odteraz platí, že do Nemecka môže prísť len ten utečenec, ktory má osobné doklady, čo veľká väčšina utečencov, ako aj tých, ktorí sa za nich vydávajú, nemá.