Hrozia atentáty v Európe? Pakistan vyzýva všetkých moslimov, aby bojovali po boku Hamasu proti Izraelu

18.10.2023 16:45

Pakistanskí politickí a náboženskí vodcovia vyzývajú na podporu Hamasu a Palestíny.

 

Pakistan tvrdí, že útok Hamasu na Izrael je „historickým úspechom“ islamu. Stupňujúce sa násilie zo strany Izraela odsudzuje, lebo bude mať za následok humanitárnu katastrofu v pásme Gazy.

 

Počas masového zhromaždenia v pakistanskom meste Pešávar vodca jednej z dvoch frakcií najväčšej pakistanskej náboženskej strany Jamiat Ulema-e-Islam (JUI) prisľúbil finančnú a vojenskú podporu Hamasu.

 

Maulana Fazal-ur-Rehman, predseda JUI, prisľúbil, že jeho strana sa zapojí do boja proti Izraelu celkom „v popredí“.

Podľa miestnych pakistanských médií toto verejné vyhlásenie urobil 14. októbra na konferencii.

 

"Ak nám islamské krajiny umožnia prísť, sme pripravení zapojiť sa do boja na fronte,"

povedal účastníkom konferencie mufti Maulana Fazal-ur-Rehman.

Konferencia sa zmenila na solidárne zhromaždenie pre Palestínu.

Maulana Fazal-ur-Rehman oznámil, že Hamas požiadal o finančnú podporu a povedal, že sľúbil, že jeho strana je pripravená tak urobiť.

 

Podľa Rehmana Izrael svojou brutalitou už dávno prekročil hranice útlaku.

Vyzval celú pakistanskú moslimskú komunitu, aby spoločne zakročila proti izraelským okupantom.

 

Izraelské sily vedú vojenské operácie v pásme Gazy od útoku Hamasu zo 7. októbra. Ide o doteraz najsilnejšie bombardovanie, pri ktorom zahynulo viac ako 2000 ľudí. Celé štvrte boli zrovnané so zemou.

 

Rehman už predtým privítal útok Hamasu na Izrael. Povedal, že prekvapivý útok „zničil izraelský obranný systém a jeho aroganciu“.

Vyzval na stretnutie Organizácie islamskej spolupráce, na ktorom by náboženskí vodcovia mali opätovne potvrdiť svoju podporu Palestíne a zjednotiť sa v odsúdení činov Izraela.

 

Rehman a politik Hamasu Khalid Mashal 13. októbra diskutovali o situácii v Gaze, o ktorej aj OSN vyhlásilo,že tam hrozí humanitárna katastrofa.

 

Mashal, ktorý do roku 2017 viedol politickú kanceláriu Hamasu, 13. októbra vyzval moslimov na celom svete, aby protestovali proti Izraelu a podporovali Hamas a celú Palestínu.

Vysokí pakistanskí predstavitelia z niekoľkých ďalších strán a organizácií, vrátane islamskej organizácie Džamát-e-Islami a pakistanskej strany Tehreek-e-Insaf bývalého premiéra Imrana Khana, urobili vyhlásenia na podporu Hamasu počas svojich zhromaždení 13. októbra.

 

Izrael vyzval 1,1 milióna Palestínčanov, aby opustili severné pásmo Gazy. Izraelská vláda uvalila blokádu vody, elektriny a potravín v pásme Gazy.

 

Odborníci na ľudské práva varujú, že ide o akt kolektívneho trestu, ktorý predstavuje vážne porušenie medzinárodného práva.