Hrozí nový konflikt; tento raz uprostred Európy! Srbský vojenský konvoj smeruje do Kosova

12.12.2022 21:51

V dôsledku nebezpečne rastúceho etnického napätia v severnom Kosove, kde je terorizovaná srbská menšina, Srbsko pohrozilo, že do susednej krajiny vyšle svoje vlastné jednotky. A podľa všetkého to prezident Aleksandar Vučić berie vážne.

Španielske noviny El Periodico de la Geopolitica v pondelok informovali, že srbský vojenský konvoj sa pohybuje smerom ku kosovským hraniciam. Prostredníctvom Twitteru tieto noviny uverejnili aj videozáznamy, ktoré majú ukazovať pohyb srbských vojsk na vrchu Kopaonik a v jeho okolí.

Vrch sa nachádza na juhu Srbska - len pár kilometrov od hranice s Kosovom.   

Srbsko už predtým hrozilo, že do Kosova vyšle svoje vlastné policajné a vojenské jednotky, aby chránili tamojších Srbov.

Videozáznamy sú obzvlášť citlivé, pretože bezpečnostné sily NATO KFOR by museli Srbsku umožniť urobiť tento krok. NATO ale ignoruje ohrozenie Srbov v Kosove a nič proti tomu nerobí. Prezident Vučič na tlačovej konferencii v Belehrade v sobotu večer povedal, že vidí malú šancu, že KFOR umožní Srbsku vyslať vojakov do Kosova.

 

Srbská premiérka Ana Brnabičová v nedeľu kritizovala Nemecko za jeho postoj proti nasadeniu srbskej armády na ochranu srbského obyvateľstva v severnom Kosove a označila nemecké vyjadrenia za absurdné.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbock vyhlásila iniciatívu prezidenta Vučiča za neprijateľnú. Ten ju ohlásil deň predtým a urobil tak preto, lebo napätie medzi srbskou menšinou a kosovskou väčšinou sa veľmi zintenzívnilo.

Dohoda hovorí, že srbská vláda musí získať súhlas misie NATO KFOR na akúkoľvek vojenskú operáciu v nezávislom Kosove. KFOR ale k napätiu mlčí a súhlas nedáva.

Brnabičová v tejto súvislosti pripomenula, že posledné oznámenie ministrov zahraničných vecí krajín G7 z mája 2022 o riešení rôznych kríz vo svete stanovilo prísne vykonávanie príslušných rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN s cieľom ich vyriešiť.

Teraz nemecké ministerstvo zahraničných vecí prekvapivo výslovne hovorí, že uznesenie z mája 2022, že Srbsko má právo požadovať návrat určitého počtu svojich bezpečnostných síl do Kosova, by sa malo ignorovať, pretože je neprijateľné.

Ak trpí Ukrajina, tak Baerbock sa ide potrhať, len aby urobila všetko, čo si želá Kyjev. Ak ale trpia Srbi, tak im nielenže vôbec nepomôže, ale dokonca im odopiera aj to, aby si pomohli sami.

Kosovo má mocného ochrancu USA – a Baerbock je devótny sluha USA.