Hrozí nám digitálna diktatúra – ak sa proti nej všetci nespojíme

03.07.2015 23:24

Z veľkej časti však už je tu a my sme jej pasívne obete, ktoré sa jej nečinne podriaďujú a mnohí ju dokonca nadšene prijímajú. Akoby sme v mozgoch vôbec nedokázali realizovať, že digitálna diktatúra vo svojej konečnej fáze znamená absolutnú stratu akejkoľvek individuálnej slobody. Budeme potom na tom oveľa horšie ako otroci v starom Ríme a či ako čierni otroci na plantážach juhu USA. Z takého otroctva už viac nebude úniku NIKDY a NIKDE.

Aj tento raz vychádza snaha zotročiť ľudí digitálnou diktatúrou z USA. Z krajiny, ktorá ešte aj dnes tvrdí, že má najdokonalejšiu demokraciu a najspravodlivejšiu justíciu. To sú však absolutne nehanebné klamstvá a zavádzanie más.

Ako Američania bezpríkladne šľapú po demokracii a po medzinárodnom práve, to demonštrovali svetu nespočetne veľakrát. V nedávnej minulosti obzvlášť brutálne napríklad vtedy, keď dali príkaz Rakúsku, aby pri lete bolívijského prezidenta, Eva Moralesa, z Moskvy do Bolívie, zadržalo jeho lietadlo a ho celé dalo prehliadnuť, lebo sa Biely Dom domnieval, že na jeho palube je ukrytý  Edward Snowden. Stačí si len predstaviť opačnú situáciu, keby to Evo Morales dal urobiť v Bolívii s Barakom Obamom. Nepochybujem o tom, že Bolívia by si niečo také kruto a veľmi bolestne odniesla. A celý svet by sa tomu len prizeral.

Už dávno sme na ceste do totálnej digitálnej diktatúry. Teoreticky je každý z nás, ak by bol čo len trochu podozrivý tajnej službe USA, ako tzv. potenciálny „teorista“, okamžite v jej hľadáčiku. Čo to znamená, nebudem ďalej rozvádzať. Vo veľmi nepriaznivom prípade je možný aj dlhodobý „výlet“ do Guantanáma.

V podstate sme  pre NSA všetci nejako podozriví – celá spoločnosť. Už dávno sme fakticky na každom kroku špiónovaní a manipulovaní. Americká NSA je najvyšším celosvetovým špionážnym a kontrolným orgánom, kde sa zbiehajú všetky informácie o nás.

Najneskôr odkedy Edward Snowden odhalil celosvetové špionážné praktiky NSA, je jasné, že obavy pred totálnou digitálnou kontrolou ľudstva majú reálne opodstatnenie. NSA praktizuje už dávno globálnu elektronickú kontrolu celého sveta – a to bez toho, aby ju americký parlament mohol nejako kontrolovať. Tým má väčšiu moc ako samotný kongres USA. Je to nenásitný moloch, ktorý beztrestne môže robiť čokoľvek a všade.

Tento moloch bude už čoskoro schopný zhromažďovať, analyzovať a uložiť  kompletné celú elektronickú komunikáciu ľudstva.

My všetci to však tomuto dravému, beštiálne bezohľadnému molochu ešte aj uľahčujeme, a tak nechtiac aj pomáhame – s mobilným telefónom, smartfónom, s PC, s facebookom,....všade zanechávame naše individuálne stopy v internetovej sieti, ktoré moloch-NSA má hneď k dispozícii. Čím viac sme od tejto techniky závislí a čím viac jej bezstarostne prepadáme, tým viac slúžime nie našim záujmom, ale záujmom NSA.