Hrob faraónky Kleopatri

27.10.2014 00:02

Legenda o smrti Kleopatri, krásnej egyptskej kráľovny, milenky Júlia Cézara a Marca Antónia, hovorí, že jej smrť spôsobilo uštipnutie jedovatým hadom. Keď sa v Alexandrii schyľovalo k tomu, že bude zajatá vojakmi Octaviána, neskoršieho rímskeho cisára Augusta, údajne si dala priniesť služobníčkami jedovatú zmiju, ktorá jej uštipnutím vstrekla do tela smrteľný jed. Písal sa vtedy rok 30 p. n. l. a Kleopatrin život sa skončil veľmi skoro - mala len 39 rokov.

Kleopatra a jej údajne dramatická smrť, sa stali mýtom, o ktorom sa už stáročia diskutuje a špekuluje. Meno žiadnej inej ženy na svete nie je tak často spomínané, ako jej meno. Samozrejme, že Kleopatra je aj neustálym predmetom skúmania historikov a najmä archeológov, ktorý si sľubujú vyriešenie záhady jej smrti od obajvenia jej hrobu a vyšetrenia jej telesných pozostatkov. Archeológovia hľadajú jej hrob už roky a sú pevne presvedčení, že sa im ho podarí objaviť. Legenda hovorí, že bola pochovaná spolu s Marcom Antóniom.

Pred troma rokmi sa archeológovia domnievali, že sú už blízko veľkej senzácie, ktorá by bola podobná tej, keď Angličan Howard Carter objavil hrob faraóna Tutanchamona. 

Pod troskami chrámu v Taposiris Magna, ktorý stojí na malom návrší, 50 kilometrov na západ od Alexandrie, objavila skupina archeológov, vedená Kathleen Martinezovou, nález, o ktorom sa predpokladalo, že to bude hrob legendárneho páru - Kleopatri a Marca Antónia. V hĺbke 70 metrov boli najprv nájdené viaceré kovové mince s obrazom Kleopatri, ako aj maska tváre, ktorá predstavovala Marca Antónia. Eufória vedcov bola taká veľka, že obvykle veľmi opatrný Dr. Zahi Hawass, ktorý bol v tom čase šéfom Egypskej správy starožitností a archeologických vykopávok, už oficiálne vyhlasoval, že sa podaril archeologický objav storočia.

Ako sa však neskôr ukázalo, bola to predčasná radosť. Kathleen Martinezová je však presvedčená, že skôr či neskôr pomocou moderných metód, bude tento hrob určite objavený, lebo všetko hovorí pre to, že skutočne niekde existuje. Archeológia má už vytypované aj ďalšie možnosti, kde ho bude hľadať. 

Jedno je ale isté - súčasná politická situácie v Egypte nie je veľmi priaznivá ani pre archeológov, najmä ak sú cudzinci a kresťania.