Hodváb pavúkov - neuveriteľne zázračný materiál prírody. Začína sa jeho využívanie

03.03.2016 15:22

To, čo produkujú pavúci s úplnou samozrejmosťou a doslova ako na bežiacom páse (a čo my často opovržlivo označujeme ako pavučinu, ktorá nám prekáža),  je výnimočne zázračný prírodný materiál, s neobyčajnými vlastnosťami. Je extrémne elastický, ale zároveň aj veľmi pevný a má antibaktériový účinok. Už čoskoro sa stane neodmysliteľným v priemyselných odvetviach, ako aj v lekárstve. Či pavúkov milujeme a obdivujeme (len málokto z nás), alebo ich neznášame a máme pred nimi dokonca odpor, tak to nič nemení na fakte, že ich pavúčie siete, ich usporiadanie a ich estetika, je niečím obdivuhodným a nenapodobniteľne majstrovským umením.

Pevnosť v ťahu pavúčieho hodvábu je neuveriteľne vysoká a predstihne pevnosť najpevnejšieho umelého vlákna, a to je nylon, takmer o dvojnásobok. 

Ak to vyjadrím číselnými koeficientami, tak to vyzerá nasledovne:

pavučinové vlákno: 150, vlákno z nylonu: 80,  vlákno z kevlaru: 50, oceľové vlákno: 40 a uhlíkové vlákno: 25

Fascinujúce na pavučinových vláknach je aj to, že sú dlhodobo kompletne sterilné a neusadzujú sa na nich žiadne baktérie a tiež ani žiadne patogénne mikroorganizmy. Ak sa zatúlame na nejakú prastarú povalu, kde už roky nikto nevkročil, tak tam môžeme objaviť niekde v tmavom rohu neporušené pavúčie siete, ktoré tam pretrvali dlhé desaťročia a možno aj sto rokov. Nemohli sa na nich usadiť nijaké baktérie či pleseň, ktoré by ich boli rozrušili.  

Už starí Egypťania, ako aj antickí Gréci a Rimania, poznali tieto výnimočné pozitívne vlastnosti pavúčích vlákien a používali ich pri liečení rán.

Ak sa na zapálenu ranu priloží malé "klbko"pavučieho materiálu, tak sa za niekoľko dní zahojí a neostáva po nej žiadna jazva!!!

Pavučinové vlákno je až trojnásobne elastickejšie ako gumenné vlákno. Na Madagaskare žije druh pavúka Caerostris Darwini, ktorý je schopný postaviť sieť, ktorá preklenie brehy rieky, širokej takmer 30 metrov - priam neuveriteľný výkon.

V súčasnosti poznajú biológovia 45 380 druhov pavúkov, ktoré produkujú pavučinové vlákna.

Pavúci produkujú svoje vlákna v zadnej časti tela, kde sa nachádzajú viaceré žľazy, ktoré vyrabajú sieť buď jednotlivo alebo spoločne. Produkcia vlákien sa začína vytekaním amínokyselín zo žliaz. Z nich sa vytvárajú proteíny, ktoré sa navzájom spájajú a postupne sa štruktúruje vlákno

Pavúci sú aj dokonalí umeleckí artisti: 

Stavbu siete začínajú tým spôsobom, že prvé vlákno, ktoré vyjde z produkcie, pustí pavúk do vetra, aby ho zaniesol na nejaké vzdialenejšie miesto, kde sa zachytí. Ak sa tak nestane, tak ho pritiahne naspäť k sebe a zopakuje pokus. Keď sa ho podarí upevniť na vzdialenom bode, tak sa vydá na púť po ňom a začne so stavbou a či s tkaním svojej zázračnej konštrukcie. 

Pri svojej púti po vlákne ťahá za sebou iné vlákno, ktoré má pre neho funkciu záchrany. Ak sa cestou zrúti zo svojho "lana", tak ho toto druhé - záchranné lano - zachráni pred pádom a po ňom sa opäť vyšplhá hore, odkiaľ sa zrútil. Pavúčia perfektná dômyseľnosť!

A ešte dodám, čo mnohí z vás o týchto fascinujúcich zvieratkách určite nevedia - pavúci majú aj mozog a aj srdce a žalúdok, ktoré pracujú celkom podobne, ako aj adekvátne ľudské orgány, aj keď sú tam samozrejme určité rozdiely.

Mňa pavúci fascinovali od detstva a často som ich dlhodobo pozoroval. A ešte niečo dôležité - lebo iste by sa niektorí z vás pýtali, ako sa ale dostaneme na veľké množstvo pavúčích vlakien, keď sa budú vo veľkom potrebovať v lekárstve a priemysle. Budeme chovať bilióny pavúkov a nejakým spôsobom ich nútiť k tomu, aby vo dne v noci pre nás pracovali?

Nie! To by aj tak nestačilo a je to nemožné. 

Vedcom sa však po dlhých rokoch pokusov podarilo zhotoviť syntetické pavúčie vlákna, ktoré majú všetky tie isté vlastnosti ako prirodzené vlákna pavúkov.