Historická výmena politickej moci v nemeckej spolkovej krajine Durínsko

05.12.2014 21:24

 

Po prvy krát od pádu múra v Berlíne pred 25 rokmi bude vládnuť v pozícii prvého muža  Durínsku politik strany demokratickej ľavice. Voľby do krajinského parlamentu vyhrala jeho strana a vytvorila koalíciu s SPD a stranou zelených. Poslanci krajinského parlamentu zvolili dnes Boda Ramelowa za ministerského predsedu Durínska. Slovenské média, napr. Pravda, skreslili túto informáciu, či už vedome alebo nevedome a uviedli, že voľby vyhrali komunisti a že Durínsku bude vládnuť komunista. Aby to bolo jasné, tak uvediem, že DKP (Nemecká komunistická strana)  a strana ľavice sú dve úplne odlišné strany. 

A ešte niečo, Bodo Ramelow je rodák zo západného Nemecka a na východ krajiny prišiel pracovať až v roku 1990 a nemá nič spoločné s režimom NDR.

CDU, ktoré stratilo vládu v Durínsku po 25 rokoch nepretržitého vládnutia, len veľmi ťažko znáša svoju porážku a už teraz viacerí pravicoví CDU politici otvorene vyhlasujú, že urobia všetko preto, aby nová koalícia neprežila až do konca svojej volebnej periódy, ale aby musela predčasne skončiť. 

Proti novej vláde Durínska masívne štvú aj viaceré konzervatívne mediá, na čele s vplyvným Bildzeitung, a to nemá absolútne nič spoločne s demokraciou. 

Bodo Ramelow je priamy, otovorený človek a dôveryhodný typ politika. Pochádza z evanjelickej rodiny a vychovávala ho len matka, lebo otec mu zomrel, keď mal jedenáť rokov. Ženatý je s Taliankou Germanou Albertiovou.